Eğlence

Dijital müzik satışları CD satışlarını ilk kez geride bıraktı

samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00072

Şarkı indirmeleri ve aboneliklerinden elde edilen küresel gelirler ilk kez fiziksel formatların satışlarını geride bıraktı. 2014 yılında dijital gelirler yüzde 7’ye yakın büyüyerek 6.85 milyar dolara ulaştı. CD’lerin büyük çoğunluğunu oluşturduğu fiziksel satışlar ise yüzde 8 azalarak 6.82 milyar dolar olarak kaydedildi.

Söz konusu rakamlar Uluslararası Fonografi Endüstrisi Federasyonu (IFPI) tarafından yayınlanan raporda yer aldı. Rakamlar dijital müzik dinleme servislerinin de artan popülaritesini ortaya koyuyor. Spotify gibi servisler yüzde 40 büyüyerek 1.57 milyar dolarlık gelire ulaştı.

İnternetten müzik dinlemenin artan popülaritesine rağmen, indirmeler yüzde 52’lik oranla dijital gelirlerin esas kalemini oluşturmayı sürdürüyor. Ancak indirmelerde azalan satışların etkisi görülüyor, bütün pazarların genelinde yüzde 8’lik bir düşüş görülüyor. Bu iniş ve çıkışlara rağmen müzik sektörü genel olarak nispeten kararlı bir görünü taşıyor. 2014 yılında toplam gelirler sadece yüzde 0.4 oranında düşerek 14.97 milyar dolar olarak kayededildi. (Karşılaştırma yapacak olursak, 1999 yılında 40 milyar olarak ile gelirler zirve yapmıştı.)

IFPI tarafından yayınlanan rapor müzik satışlarına göre pazarların nasıl çeşitlendiğini de gösteriyor. Dijitalin yükselişine rağmen, örneğin çoğu ülkede fiziksel formatlar tercih edilmeye devam ediyor. Japonya’da müzik endüstrisinin gelirlerinin yüzde 78’i CD ve benzeri ortamlardan gelirken bu oran Almanya’da yüzde 70, Fransa’da ise yüzde 57 olarak kaydedilmiş. Karşılaştıracak olursak, bazı ülkelerde ise şarkıları indirmek yerine onları internetten dinlemeye yönelik bir eğilimin etkileri aşırı şekilde görülüyor. Spotify’ın ana vatanı olan İsveç gibi ülkelerde dijital gelirlerin yüzde 92’si aboneliklerden geliyor.

Ne var ki, raporda müşterilerin şu anda müziği ücretsiz olarak edinmeyi tercih ettiklerini gösteriyor. IFPI’nin araştırmasına göre tüketicilerin yüzde 35’i son 13 ayda ücretsiz bir servisten yararlandı, sadece yüzde 16’lık bir kısmı abonelik için para ödedi.

İLGİLİ HABERLER