Teknoloji

PC satışlarındaki düşüşten etkilenen Dell 6 binden fazla kişiyi işten çıkarıyor

Dell G15

Hem küresel ekonomik sıkıntılar hem de pandemi dönemindeki ihtiyacın sona ermesi nedeniyle PC satışlarındaki düşüş sürüyor. Bu durumdan etkilenen üreticiler arasında Dell de yer alıyor. Şirketten yapılan açıklamada “küresel ekonomik ortamdaki zorluklar” nedeniyle 6 bin 650 kişinin işten çıkarılacağı belirtildi.

Operasyon şefi Jeff Clarke’ın verdiği bilgiye göre, daha önce duyurulan “işe alımların durdurulması” gibi önlemler şirketin sıkıntılarını ortadan kaldırmaya yetmedi. Clarke, bozulmaya devam eden PC pazarının kendilerini daha fazla önlem almak zorunda bıraktığını belirtti.

Şirketten verilen bilgiye göre, işten çıkarmalar organizasyon değişikliklerini ve sıfırlamaları da kapsıyor. Mühendislik çalışmalarında öncelikli ürünlere odaklanılacağı da verilen bilgiler arasında yer alıyor.

Bloomberg’in haberine göre, bu işten çıkarmaların ardından şirketin çalışan sayısı son altı yılın en düşük seviyesine ulaştı ve 2020’nin ocak ayında pandeminin başladığı dönemdeki seviyenin de altına indi. Dell’in çalışan sayısı işten çıkarmaların ardından 39 bine inecek.

Dell pandeminin sona ermesiyle birlikte sıkıntı yaşamaya başlamıştı

Pandemiyle birlikte evden çalışmaya başlanmasıyla birlikte dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara olan talebin artmasından en çok fayda gören şirketlerden biri de Dell olmuştu. Ancak bu dönemin sona ermesiyle birlikte şirketin PC’lere olan bağımlılığı iyiden iyiye bir yüke dönüşmüş durumda. Son verilere göre, şirketin gelirlerinin yüzde 55’i sadece PC satışlarından geliyor. Gartner ve IDC’nin verilerine göre, şirketin satışları 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında geriledi. Son çeyrekteki düşüş oranı ise yüzde 37 oldu.

Dell iş gücünde kesintiye gitmek zorunda kalan tek teknoloji şirketi değil. Şirketin en büyük rakiplerinden biri olan HP de kısa süre önce 6 bin çalışanını işten çıkaracağını açıklamıştı. Microsoft, Google ve Meta gibi şirketler de işten çıkarma kararlarını duyurmuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER