Manşetler

Clubhouse nedir ve nasıl çalışır? Clubhouse davetiyesi nasıl alınır?

clubhouse nedir

Yeni yola çıkan bir sosyal medya platformu olan Clubhouse son birkaç aydır dünya çapında büyük ilgi görmeye başlarken, son bir haftadır Türkiye’de de ilgi çok büyük oranda artıyor. Özellikle Elon Musk’ın 1 Şubat Pazartesi sabahında düzenlemiş olduğu Clubhouse oturumu büyük bir ilgi gördü ve bu oda yoğunluk nedeniyle başka katılımcı kabul etmedi. Bu nedenle oturumu dolaylı olarak yayınlayan başka odalar açıldı. Peki, Clubhouse nedir ve gerçekte nasıl çalışır? Ve en önemli soru; Clubhouse davetiyesi nasıl alınır? Bu yazımızda söz konusu soruların cevaplarını veriyoruz.

Clubhouse nedir?

Clubhouse, Mayıs 2020’de yayına giren ses tabanlı bir sosyal medya platformudur. Aslında bir kulüp evi ortamında olduğu gibi, bu sanal ortamda da sesli sohbetler gerçekleştirilir. Katılımcılar birbirlerini veya konuşanları görmezler, sadece sesleri duyulur.

Ağ oluşturma ve işbirliği, uygulamanın en fazla önem verdiği noktalardan bir tanesidir.

Clubhouse nasıl çalışır?

clubhouse nedir

Görüşmeler odalarda gerçekleşir, bu odalar herkese açık veya kişilere özel olabilir. Odalar arasında gezinerek ilginç sohbetlere rastlayabilirsiniz veya küçük bir grup kurarak güvendiğiniz arkadaşlar arasında özel konuşmalarınızı da gerçekleştirebilirsiniz.

Bu odalarda moderatör, konuşmacı veya dinleyici gibi roller vardır. Dinleyiciler, konuşmacılara soru sormak için ellerini dijital olarak kaldırabilirler.

Bu, Clubhouse’u konuşmalar ve “fireside chat” olarak adlandırılan türde karşılıklı sohbetler gibi şeyler için iyi bir seçim hâline getiriyor. Öte yandan sadece arkadaşlarla sohbet edebileceğiniz bir yer olarak da bu platform epey kullanışlı görünüyor.

Belki de en ilginç olanı, konuşmaların kaydedilmeyecek olmasıdır. Sohbetleri kaydetmeye veya paylaşmaya karşı da çeşitli kurallar vardır.

clubhouse nedir

Platformun kullanıcı yönergelerinde, “Clubhouse’da elde edilen bilgileri önceden izin almadan kopyalayamaz, kaydedemez veya başka bir şekilde çoğaltamaz ve / veya paylaşamazsınız.” ifadesi yer alıyor. Ancak Clubhouse, “olay soruşturmalarını desteklemek amacıyla” görüşmeleri kendisi kaydediyor. Ancak bu kayıtlar da geçici olarak saklanıyor. Bu durum aşağıda Türkçeleştirdiğimiz ifadede belirtiliyor:

“? Oda aktifken bir odadaki sesi geçici olarak kaydediyoruz. Bir kullanıcı, oda etkinken bir Güven ve Güvenlik ihlali bildirirse, olayı araştırmak amacıyla sesi saklarız ve ardından araştırma tamamlandığında sileriz. Bir odada herhangi bir olay bildirilmezse, oda bittiğinde geçici ses kaydını sileriz. (i) sessiz konuşmacılardan ve (ii) dinleyici üyelerinden gelen ses hiçbir zaman yakalanmaz ve tüm geçici ses kayıtları şifrelenir.”

Platform dünyada ve Türkiye’de ünlü kişileri ağırlamaya başladı. Yurt dışında Oprah Winfrey, Jared Leto ve tabii ki, Elon Musk gibi ünlü isimleri burada gördük. Türkiye’de de özellikle son bir haftada birçok ünlü ve sosyal medyada etkin olan kişinin Clubhouse’a katıldığına tanık oluyoruz.

Clubhouse kuralları ve diğer bilgiler için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

Clubhouse hangi cihazlarda çalışıyor?

Clubhouse şu anda sadece iOS cihazlarında kullanılabiliyor. Yani, platformda gördüğünüz kişilerin hepsi aynı zamanda iPhone veya iPad kullanıcısı. Ancak bu popülarite artışı ile birlikte Android uygulamasının da gecikmeyeceğini tahmin ediyoruz. Clubhouse uygulamasını App Store’dan ücretsiz indirebilirsiniz.

clubhouse davetiyesi nasıl alınır

Clubhouse şu anda davet usülü çalışıyor. Yani, eğer bir mevcut üye size davet gönderirse, o zaman platforma katılım elde edebilirsiniz. Bundan yıllar ama yıllar önce Facebook da benzer şekilde üye kabul ediyordu.

Eğer Clubhouse’da olduğunu bildiğiniz biri varsa, onunla iletişim kurmayı deneyim. Ya da Twitter’da #Clubhouse konu etiketi altında davetiye talebinde bulunabilirsiniz. Ekşisözlük de Clubhouse davetiyesi aranabilecek yerlerden bir tanesi.

Davetiye bulamasanız bile, Clubhouse’a kayıt işlemlerini başlatabilir ve kullanıcı adınızı şimdiden ayırtabilirsiniz. Bunun için uygulamayı indirmeniz ve kayıt işlemini gerçekleştirmeniz yeterli. Eğer daha sonra bir arkadaşınız, tanıdığınız ya da herhangi birisinden davetiye almayı başarırsanız, bekleme listesinin en önüne taşınacak ve Clubhouse’a girmeye hak kazanacaksanız.

Bununla birlikte önceden kayıt olmak davetiye şansını da artırabilir. Çünkü Clubhouse’da arkadaşınız varsa ve siz de daha önce kullanıcı adı kaydını gerçekleştirdiyseniz, arkadaşlarınıza bir bildirim gönderiliyor ve onlara sizi davet etmeleri çağrısında bulunuluyor. Tabii ki, bu bildirimin gelip gelmemesi onların cihazındaki bildirim ayarlarına bağlı olarak değişiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER