Teknoloji

Cloudflare aileler için özel 1.1.1.1 servisi sunuyor

1.1.1.1 aileler

Bundan tam iki yıl önce, CloudFare birçok kişinin 1 Nisan şakası olarak düşündüğü bir özelliği, 1.1.1.1 DNS servisini çıkarmıştı. Telekom operatörlerine, internet servis sağlayıcılarına ve hatta Google’a meydan okuyarak kendi DNS servisini çıkarmış, hem hızlı hem de gizlilik odaklı hizmet sunacağını söylemişti. Geçen yıl da bu servisi WARP ile mobil cihazlara açmıştı.

Bu yıl yine 1 Nisan zamanına gelecek şekilde, “şaka olmayan” bir duyuru yapan Cloudflare, sunduğu hizmetin kapsamını aileleri koruyacak şekilde genişletiyor. Aileler için özel 1.1.1.1 paketi çıkaran şirket, istenmeyen ve beğenilmeyen içeriklerin ev ağından uzak tutulmasını mümkün kılıyor.

Alan Adı Sistemi veya DNS sunucusu, adres çubuğuna yazdığını web adreslerini internet üzerindeki gerçek sayısal adreslerle eşleştiren büyük bir adres defteri niteliğini taşıyor. Bunun bir sonucu da, bu tarz bir servisi çalıştıran herhangi bir kişi, belirli adreslere giden veya oradan çıkan trafiği görme imkanına sahip oluyor. Bu da pratikte araya sızmaya eşdeğer sayılır. Bu, kendi DNS servislerine sahip olan internet servis sağlayıcılarına ve hatta Google’a yönlendirilen birçok suçlamadan bir tanesi. Aslında bu nedenle Cloudflare 1.1.1.1 DNS servisini çıkarmıştı.

Teknik açıdan bakacak olursak 1.1.1.1 DNS, HTTPS (DoH) veya TLS (DoT) aracılığıyla şifreleme kullanıyor. Böylelikle internet trafiğinin gizliliği sağlanıyor. Cloudflare, gizliliğe önem veren DNS servisi kullanıldığında herhangi bir hız kaybının yaşanmayacağının da garantisini veriyor. Böylelikle gizliliğe önem veren kullanıcılar iki kez kazanmış oluyor.

Aileler için 1.1.1.1

Aslında DNS sistemi, içerik filtreleme veya engelleme ile ilgili değil, daha hızlı DNS kontrollerinin gerçekleştirilmesinde yardımcı oluyor. Aileler için 1.1.1.1 paketinin farkı burada ortaya çıkıyor. Kullanıcılara 1.1.1.2 DNS adresini kullanarak sadece potansiyel zararlı yazılımları ya da 1.1.1.3 DNS adresini kullanarak hem zararlı yazılımları hem de yetişkinlere özel içerikleri engelleme şansı sunuyor. Cloudflare’ın bunu başarması ve bu hizmeti ücretsiz olarak sunmasının nedeni, 1.1.1.1 DNS servisini sunmasının nedeniyle aynı: Geniş ağı sayesinde milyonlarca internet varlığını kapsıyor.

İLGİLİ HABERLER