Teknoloji

Çin önümüzdeki aydan itibaren onaylanmamış VPN’leri engelleyecek

cin vpnÇin VPN uygulamalarına yönelik baskısını artırmaya hazırlanıyor. Hükümet, önümüzdeki aydan itibaren ülkede faaliyet gösteren yabancı VPN servislerini engelleyecek. Bu engellemeyle Çin’de yaşayanların sıkı internet sansürünü aşmasının tamamen önlenmesi planlanıyor.

Söz konusu VPN yasağına dair ilk haberler geçtiğimiz yaz gündeme gelmişti. Özgür Asya Radyosu’nun haberine göre, Çin hükümeti VPN yasağını mart ayının sonu itibarıyla uygulamaya koyacak.

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı’nın şef mühendisi Zhang Feng, engellemenin lisanssız VPN servisleri için geçerli olacağını belirtti. Bu da ülkede faaliyet göstermek isteyen tüm VPN servislerinin hükümetten lisans alması gerektiği anlamına geliyor.

Zhang, yeni yönetmelikle yasadışı olarak sınır ötesi operasyonel faaliyetlere giren VPN servislerine bir düzen getirmeyi istediklerini dile getirdi. Çinli bürokrat sözlerine şöyle devam etti: “Özel kullanım için sınır ötesi bir kurulum yapmak isteyen tüm yabancı şirketlerin bu amaca uygun bir hat kurması gerekiyor. Bu hat veya ağ yasal olarak telekomünikasyon ithalat ve ihracat bürosu üzerinden kiralanabilir.”

Çin’in “Güvenlik Seddi” hâli hazırda çok sayıda servise ve siteye erişimi engelliyor. VPN platformlarına uygulanacak kısıtlamayla birlikte ülkedeki internet ekosistemi için işlerin biraz daha zorlanacağı söylenebilir. Devlet kontrolündeki telekomünikasyon operatörlerine de abonelerinin VPN kullanımını engellemeleri konusunda faaliyet verilmişti.

Çin VPN konusundaki yaptırımlarını büyük şirketlere de dayatıyor

Çin VPN konusundaki yaptırımlarını büyük şirketlere dayatma konusunda da sıkıntı yaşamıyor. Apple, geçtiğimiz yıl Çin hükümetinin talebi üzerine bazı VPN uygulamalarını Çin’deki App Store’dan kaldırmıştı.

İLGİLİ HABERLER