Teknoloji

Apple Çin App Store’undan VPN uygulamalarını kaldırdı

apple

 

apple çin app store

Çin ülke içinde internete sansür uygulamasıyla ün yapmış bir ülke. Bu ülkenin vatandaşları Facebook ve Google gibi web sitelerine giremiyor. Ayrıca bu ülkede faaliyet gösteren uygulama mağazalarının devlet kuruluşlarına mağazalarını kaydettirmeleri ve devlet tarafından yasa dışı bulunan uygulamaları kaldırmaları gerekiyor. The New York Times‘ın haberine göre, Apple da Çinli App Store’undan önde gelen VPN uygulamalarını kaldırıyor.

Ülkenin internet üzerinde uyguladığı sansürün bir sonucu olarak, ülkedeki birçok vatandaş ve ülkeyi ziyaret edenler VPN, yani özel sanal ağlara yöneliyor. Böylelikle devletin engellediği tüm sitelere ve içeriklere ulaşmak mümkün oluyor. Apple’dan VPN uygulaması sunan şirketlere giden bildirim notunda, uygulamalarının Çin App Store’undan kaldırdığı belirtiliyor.

ExpressVPN, konuyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında, Apple’ın kendilerine ürünlerinin Çin kanunlarını ihlâl ettiğini söylediğini, ayrıca iOS için var olan tüm önemli VPN uygulamalarının mağazadan kaldırıldığı bilgisini de paylaştığını belirtti. ExpressVPN, Apple’ın Çin’in sansür kurumlarına yardım etmesini görmekten dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi, aynı zamanda kaldırma hareketini kınadı. Diğer bir şirket olan Star VPN de benzer bir bildirimi aldığını dile getirdi.

Çin VPN kullanımına karşı büyük bir mücadeleye girişmişe benziyor. Bu yılın başında şirketlerin resmi onay olmadan bu tarz ağlar kurması veya kiralaması yasaklanmıştı. Çin dışında bir fatura adresi olan bazı kullanıcılar hâlâ bu tarz uygulamaları diğer ülke App Store’larından indirme imkanına sahip oluyor.

İLGİLİ HABERLER