Teknoloji

Çin Tianhe uzay istasyonuna üç astronot götürüyor

cin tianhe

Üç Çinli astronotu Çin’in Tianhe isimli yeni uzay istasyonuna götüren Long March roketi Çin Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden uzaya fırlatıldı. Söz konusu yolculuk, Çin’in beş yıldan bu yana yaptığı ilk mürettebatlı görev olma özelliğini taşıyor.

Shenzhou-12 adını taşıyan uzay aracı, bu sabah Çin’de yerel saatle 09.22’de fırlatıldı. Nie Haisheng, Liu Boming ve Tang Hongbo adını taşıyan üç astronot, Çin’in yeni uzay istasyonunun ilk sakinleri olacak. Üç ay boyunca istasyonda kalacak olan astronotlar, Tianhe’yi tamamen operasyona hazır hâle getirecek.

Astronotların yaşam alanını da barındıran Tianhe’nin ana modülü, geçtiğimiz nisan ayında uzaya fırlatılmıştı. İlk mürettebatlı görev, inşaat aşamasında planlanan 11 görev arasında yer alıyor. Uzay istasyonunun inşaatının 2022’de tamamlanması planlanıyor. Bu süreçte inşa edilecek iki modül için daha çok sayıda kargo ve mürettebat seferi yapılacak.

Çin, son mürettebatlı uzay görevini 2016’daki Tianhe öncesindeki uzay istasyonu  Tiangong-2’ye gerçekleştirmişti. Bu istasyon 2019’da yörüngeden çıkarılmıştı. O tarihten bu yana uzay programında iddialı biçimde ilerleyen Çin, 2020’de Ay’a bir araç göndererek örnek toplamıştı. Bu yılın başlarında ise Mars’a bir uzay aracı indiren Çin, Ay’a astronot göndermek için Rusya’yla 10 yıllık ortak bir program gerçekleştirecek.

İLGİLİ HABERLER