Teknoloji

Çin Mars keşif aracından gelen video ve sesleri paylaştı

çin mars
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Mars’tan Dünya’ya video gönderebilen tek ülke ABD değil. Çin de Zhurong isimli Mars keşif aracı tarafından kaydedilen video ve sesleri kamuoyuyla paylaştı. Paylaşımlarda hem iniş hem de ilk yerleştirme anının görüntü ve sesleri yer alıyor. Bir panorama görüntü de Zhurong’un iniş noktasından yaklaşık 236 metre uzaklaştığını gösteriyor.

Zhurong’un kaydettiği sesler de NASA’nın Perseverance isimli uzay aracının kaydettiklerinden farklı değil. Kulaklar bir uzay senfonisi duymuyor. Genelde mekanizma sesleri ve çıkış rampasındaki tekerlek sesleri kulaklara geliyor.

Mars’ın ince atmosferi de gelen sesleri etkilemişe benziyor. Ancak Mars’tan pek fazla ses gelmediğini ve bu nedenle de NASA’nın paylaşılacak sesler konusunda pek seçici olamadığını belirtmek gerekiyor.

Çin tarafından paylaşılan Mars görüntülerinin her şeyin ötesinde bir tür “övünme hakkı” verdiği söylenebilir. Çin’in başka bir gezegene gönderdiği ilk bağımsız görev olan Zhurong’un başarılarının tüm detaylarının paylaşılması da doğal görünüyor. Mars keşif çalışmalarının da son birkaç yıldır değiştiğini ve artık fotoğraftan daha fazla detay paylaşmak gerektiğini de hatırlatmakta fayda var.

İLGİLİ HABERLER