Teknoloji

Chromium tabanlı yeni Edge’in daha fazla yeni özelliği gösterildi – Video

microsoft edge

Microsoft yakında çıkacak Chromium tabanlı Edge internet tarayıcısında yer alacak birtakım yeni özellikleri tanıttı.

İlk büyük yenilik Edge için “IE Modu” oluyor. Bunun sayesinde işletmeler eskide kalmış web sitelerini yeni Edge Chromium internet tarayıcısında, Internet Explorer’ın oluşturma motorunu kullanarak yükleyebilecekler. Microsoft bu amaçla IE’yi doğrudan Edge’in içine ekliyor. Bu sayede işletmeler uzun zamandır güncellemedikleri, eskide kalmış web sitelerini IE’yi kullanarak hizmette tutmaya devam edebilecekler.

Şu anda Windows 10’da Edge’den ayrı olarak Internet Explorer 11 de bulunuyor. Yeni IE modu ise içeriği doğrudan Edge’in içinde yükleyecek. Web sitesinin açık olduğu sekmede bulunacak küçük IE logosu dışında, kullanıcı Edge internet tarayıcısından çıktığını anlamayacak.

Ayrıca Microsoft işletmelere Edge Chromium’da Yeni Sekme sayfasını özelleştirme imkanı da verecek. Şirketler kendi logolarını koyabilecekler, bazı web sitelerin yüklenmesi için seçenekler sunabilecekler. Ayrıca Microsoft Arama ve Office 365 entegrasyonu da olacak.

Microsoft, Edge Chromium için yepyeni bir Koleksiyonlar özelliği de geliştiriyor. Bunun şimdiye kadar Edge’e eklenmiş en dikkat çekici özellik olduğu söylenebilir. Web kullanıcıları bu sayede internet üzerinde karşılaştıkları metin, görsel veya bilgileri kolaylıkla saklayabilecekler. Aslında bunlar basit notların ötesine geçecek. Microsoft, bu koleksiyonlara sürükle ve bırak yaparak eklediğiniz görselleri, orijinallerinin bulunduğu web sayfalarına da bağlıyor.

Koleksiyonları e-posta aracılığıyla arkadaşlar veya aile bireyleriyle paylaşmak mümkün olacak. Ayrıca Word ya da Excel üzerinden dışa aktarılabilecek. Koleksiyonlar özellikle çalışanlar ve öğrenciler için projelerinde ya da çalışmalarında fazlasıyla yarar sağlayacak bir özellik gibi görünüyor.

Ayrıca Microsoft Edge üzerinde gizlilik odaklı genişletmelere de odaklanıyor. Özellikle web’de sizi takip eden izleyicileri engellemeye yoğunlaşıyor. Gizlilik son yıllarda Microsoft’un giderek daha fazla önem verdiği unsurlardan bir tanesi. Bu yaklaşım Edge’de de karşımıza çıkıyor.

Microsoft Edge’de gizlilik için tek bir sayfa oluşturmayı planlıyor. Bu sayfa kullanıcılara üç farklı gizlilik seviyesini seçme imkanı verecek. Kısıtsız, dengeli ve katı. Üç farklı seviye de web’de kötü niyetli izleyicileri engelliyor. Ancak reklam izlemenin seviyesi her bir modda değişiklik gösteriyor. Kısıtsız her web sitesinden izleyicilere izin veriyor, kişiselleştirilmiş reklamlara kapı açıyor. Varsayılan durumundaki dengeli modu, henüz ziyaret etmediğiniz sitelerden gelen izleyicileri engelliyor. Bu da ziyaret ettiğiniz sitelere bağlı olarak daha az reklam göreceğiniz anlamına geliyor. En yoğun koruma ise katı kontrol altında sunuluyor. Tüm izleyiciler engelleniyor. Böylelikle web genelinde hiçbir şekilde reklam izlemesi yapılmıyor. Katı mod o kadar agresif ki, bazı web siteleri engellenen izleyiciler nedeniyle düzgün yüklenmeyebilir.

Öte yandan Microsoft, gizli dolaşma moduna katı izleme koruması ekliyor. Eğer bu modu kullanırsanız, hiçbir şey izlenmiyor. Yazılım devi izleme korumasıyla ilgili olarak tüm detayları henüz açıklamadı. Ancak başlangıç seviyesindeki fikirlerin oldukça iyi olduğunu dile getiriyor.

Tüm bu yeni Edge özelliklerinin ne zaman sunulacağı bilinmiyor. Ancak Microsoft, tüm bu yeni özelliklere yönelik çalışmaların çoktan başladığını, bazılarının Chromium forumlarında görüldüğünü ve şirkete yönelik soruları ateşlediğini söylüyor. Eğer Edge Canary sürümünü test ediyorsanız, bunları ilk test etme imkanına sahip olanlardan olacaksınız. Microsoft bunları ayar bayrakları arkasına gizleyebilir, bu durumda onları etkinleştirmeniz gerekecektir.

Microsoft Edge Chromium internet tarayıcısını şirketin Edge Insider sitesi üzerinden indirip deneyebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER