Teknoloji

ChromeOS M124 ile çoklu görev ve Wi-Fi trafik önceliği güncellemeleri

chromeos m124

Google, ChromeOS’un son sürümü olan M124 ile çoklu görev ve Wi-Fi trafik yönetiminde önemli yenilikler sunuyor. Bu güncelleme ile kullanıcılar, daha hızlı bir bölünmüş ekran kurulumundan yararlanabilecekler. Ayrıca, Wi-Fi üzerinden video görüşmeleri ve oyunları önceliklendirme gibi yeniliklerle daha iyi bir kullanıcı deneyimi hedefleniyor.

Yeni bölünmüş ekran kurulum özelliği, Windows kullanıcılarının aşina olduğu bir deneyim sunuyor. Uygulamayı ekranın bir yanına sabitledikten sonra diğer yanına yerleştirilecek uygulama seçenekleri görünür hale geliyor. Bu sayede, iki uygulamanın yan yana çalıştırılması süreci hızlanmış oluyor.

Bu özelliğin ayarları, Sistem Tercihleri > Pencereler ve Masalar altından erişilebilir durumda. Güncellemenin önemli bir diğer özelliği ise Wi-Fi Kalite Servisi (QoS) oldu. Bu özellik, ağ yoğunluğunun fazla olduğu anlarda video görüşmeleri ve çevrimiçi oyunlar gibi öncelikli görevlerin ağ performansını etkili kullanmasını sağlıyor.

Öte yandan Google, ChromeOS için taşıyıcı kilidi özelliği de sundu. Böylece, bazı mobil operatörler belirli cihazları yalnızca kendi hizmetleri ile kullanılmak üzere sınırlandırabilecekler. Ancak, bu kilitler cihaz ödendiğinde ya da sözleşme sona erdiğinde kaldırılabilecek.

Bu güncelleme ile gelen bir başka yenilik de, Material You tasarımıyla yenilenen ayarlar uygulaması. Chrome Unboxed’ın haberine göre, kullanıcılar artık bildirimleri iki parmakla kaydırarak kapatabilecek. Ayrıca, Chromebook kameralarında Super-Res Zoom’u desteklemeyen cihazlar için dijital kaydırma, eğme ve yakınlaştırma gibi özellikler de kullanılabilir durumda olacak.

ChromeOS güncellemeleri genellikle kademeli olarak yayınlanır ve Google M124 sürümünün de önümüzdeki günlerde tüm uyumlu cihazlara ulaşacağını belirtti. Güncellemeyi kontrol etmek için Ayarlar > ChromeOS Hakkında > Güncellemeleri Kontrol Et adımlarını izlemek yeterli olacaktır.

İLGİLİ HABERLER