Teknoloji

Chrome’un yeni şifre yöneticisi ile her bir web sitesi için farklı şifre verin

chrome 69 şifre yöneticisi

Google Chrome‘un yepyeni tasarımını kullanıma sundu. Yeni özellikler ve düzenlemeler içeren internet tarayıcısı yepyeni bir görünüm kazanıyor. Yeni tasarımla ilgili detayları buradan okuyabilirsiniz, ancak bir yeni özelliğe dikkat çekmek gerekiyor. O özellik iyileştirilmiş şifre yöneticisi.

Artık Chrome yeni bir web sitesine ilk kez kayıt yaptırdığınızda otomatik olarak şifre oluşturabiliyor. Bu şifre Google Hesabı içinde güvenli bir şekilde saklanıyor ve Chrome’un masaüstü ve mobil versiyonları arasında eş zamanlanıyor.

Böylelikle Chrome’u düzenli olarak kullananlar web siteleri için aynı şifreyi vermeyi bırakabilir. Bu da en sonunda bir siteye sızılıp kullanıcı bilgilerinin ele geçirilmesi durumunda yaşanabilecek baş ağrılarını önleyecektir.

Chrome’un şifre yöneticisi memnun edici bir yenilik, ancak yine de bu işe odaklanmış ayrı bir şifre yöneticisi kullanmayı tercih edebilirsiniz. Çünkü Chrome, şifre yönetimini sadece internet tarayıcısı içinde yapıyor. Eğer çeşitli mobil uygulamalara veya TV’de Netflix gibi servislere giriş yapacaksanız, bunlara ait kullanıcı adı ve şifre kombinasyonları Google Hesabı içinde tutulmayacaktır.

chrome şifre yöneticisi

iOS 12 ile birlikte Apple tarafında önemli bir yenilik gelecek. Yeni sürümde internet tarayıcıları ve uygulamalarda üçüncü taraf şifre yöneticileri tarafından depolanan kullanıcı adı ve şifre bilgileri kullanılabilecek.

Google’ın bir şifre oluşturucusu ve yöneticisi sunma kararı en iyi şifre seçimleriyle ilgili tartışmaları da ateşleyecektir. Bazı güvenlik uzmanları web kullanıcılarının her bir şifre için uzun ve hatırlanabilir bir terimi kullanmalarını tavsiye ederken, bazıları da bir şifre yöneticisi tarafından yönetilen, özel karakterlerden oluşan rastgele şifrelerin oluşturulmasını tavsiye ediyor.

Her iki yöntem de modern bilgisayarların çözmesi için yıllar alacak şifreleri üretmeye olanak sağlayacaktır. Tabii ki, daha hızlı sistemler veya kuantum bilgisayarları hayatımıza girdiğinde işler değişebilir. Umarız o zamana kadar sektör şifrelerden tamamen kurtulmayı sağlayacak kalıcı ve güvenli bir yol bulur.

Chrome’un yeni şifre yöneticisini Chrome 69 sürümünün bir parçası olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER