Teknoloji

Chrome OS Linux uygulamalarını çalıştırmaya başlıyor

chrome os linux

chrome os linuxGoogle Chrome’a büyük bir güncelleme geliyor. Bunun sayesinde Linux uygulamaları platformda çalıştırılabilecek. Söz konusu desteğin ön izlemesi öncelikle Google Pixelbook için yayınlandı. VentureBeat’in haberine göre, daha sonra diğer modellere de bu destek getirilecek.

Bu, Google’ın web tabanlı işletim sistemine şimdiye kadar yapılmış en önemli eklentilerden bir tanesi olma özelliğini taşıyor. Platformda başlangıçtan bu yana web tabanlı Chrome uygulamaları çalışıyordu. Son zamanlarda da Android uygulamalarının çalıştırılması mümkün olmuştu. Ancak tam donanımlı Linux yazılımlarının çalıştırılabilecek olması, gerçek anlamda masaüstü uygulamaların Chrome OS’e ilk kez geleceğini gösteriyor.

Chrome OS ürün yönetimi direktörü Kan Liu’ya göre, kullanıcılar Linux araçlarını, editörlerini ve entegre geliştirme ortamlarını doğrudan Chromebook’lar üzerinden çalıştırabilecekler. Bunları normal bir Linux makinesinde olduğu gibi normal kaynaklardan yükleyebilecekler. Liu’nun belirttiğine göre, Linux uygulama ortama güvenli bir havuz içine yerleştirildi, sanal makina üzerinden çalıştırma işlemi gerçekleştiriliyor. Uygulamalar Chrome OS’te, Android ve web uygulamalarıyla birlikte kesintisiz biçimde çalışıyor.

Chromebook’lar için Linux desteği henüz emekleme aşamasında bulunuyor. Bu nedenle şu an için sadece Pixelbook’ta sunuluyor. Chrome OS Linux uygulama desteğini başlangıçta açık biçimde sunmuyor. Kullanıcıların, bu özellikten yararlanmadan önce onu elle etkinleştirmeleri gerekecek.

VentureBeat’in konuyla ilgili haberinde, Chrome OS için Android Studio’nun geliştirme çalışmalarının sürdüğü, bu yılın ilerleyen aylarında da çıkışın planlandığı belirtiliyor. Bu da Google geliştiricilerinin en sonunda Android, Chrome OS ve web uygulamalarını Chromebook’tan oluşturabilecekleri anlamına geliyor. Geliştirme çalışmaları için ayrı bir Windows veya Mac bilgisayar kullanmaya gerek kalmayacak.

Normal kullanıcılar için Linux yazılım desteği çok önemli olmasa da, geliştiriciler ve kodlayıcıların yeni uygulamalar ve yazılımlar oluşturabilmesi için bu araçlara ihtiyaçları olacak. Google’ın Chrome OS’i eğitim odaklı bir platform hâline getirdiğini dikkate aldığımızda, Chromebook’larda geliştirme ortamlarını çalıştırabilecek olmak, bu cihazları kodlama eğitimi ve mühendislik öğrencileri için ideal hâle getirebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER