Manşetler

Chrome mobil tarayıcının yeni sürümü veri sıkıştırma, çeviri ve kısayol özellikleriyle geliyor

Dünya çapında her geçen gün daha fazla insan internette mobil cihazlar aracılığıyla gezinmeye başlıyor. Bu eğilimin farkında olan Google da mobil internet tarayıcısı Chrome’u yeni özelliklerle zenginleştirmeye devam ediyor. Chrome for Mobile yayınlanan son güncellemeyle birlikte yeni özelliklere ve yeteneklere kavuştu.

google-chrome-mobile-160114

İlk özellik olarak Android ve iOS cihazlarında çalışan Chrome için veri sıkıştırması göze çarpıyor. Google’a göre ABD’deki yetişkinlerin beşte biri internette gezinme işlerinin çoğunu akıllı telefonlar üzerinden gerçekleştiriyor. Benzer bir durum dünyanın diğer noktalarında da gözlenmeye başladı.

Google da akıllı telefonlarla gezinme işini daha verimli hâle getirmek amacıyla Chrome’a veri sıkıştırma ve bant genişliği yönetim özelliğini getirdi. Bunun sayesinde veri kullanımı azalıyor, telefon faturanızdaki kullanılan toplam veri ücreti düşüyor veya kotanızdan tasarruf etmeniz mümkün oluyor.

Ayarlar sayfasında bulunan Bant Genişliği yönetimi bölümü altında bulnan Veri kullanımı azalt seçeneğini açık hâle getirerek Chrome’un bu yeni özelliğinden yararlanmaya başlamak mümkün oluyor. Ayrıca aynı menü üzerinden bant genişliği de izlenebiliyor.

Chrome’un Güvenli Gezinme teknolojisi de kullanıcıların mobil cihazları üzerinde güvenli ve verimli şekilde internette gezinmelerine yardımcı oluyor.

Bir diğer yenilik de Google Translate. Önümüzdeki günlerde iOS cihazlarına gelmesi beklenen çeviri özelliği sayesinde Chrome’da sörf yapan iPhone ve iPad kullanıcıları sayfaların çevirisini yapabilecek. Yabancı dildeki bir sayfada gezinirken çeviri çubuğu üzerinden sayfanın tercümesi yapılabilecek.

Son olarak Uygulama kısayolları özelliğini de bir diğer yenilik olarak görüyoruz. Android cihazlarında kullanılabilen bu özellik favori web sitelerine ana ekrandan erişmeye olanak sağlayacak kısayollar oluşturmaya izin veriyor. Menü çubuğunda yer alan Ana Ekrana Ekle seçeneğini tercih ederek herhangi bir sayfanın kısayolunu ana ekranınıza yerleştirebilirsiniz.

Google web sitesinin desteklemesine bağlı olarak bazı kısayolların tam ekranda açılabileceğinin altını çiziyor. Ayrıca Android uygulama geçiş ekranında da bu sayfa ayrı bir uygulama gibi görünüyor.

Saydığımız bu yenilikler en son Chrome for Mobile sürümü içinde yer alıyor. Google bu yeni sürümün çok yakında Google Play Store ve Apple App Store’da yayınlanacağını kaydetti. Haberi hazırlarken kontrol ettiğimizde Android sürümü için güncelleme yayınlanmıştı, ancak iOS tarafında kasım ayında çıkan sürüm en güncel olarak görünüyor. O da kısa bir süre içinde güncellenecektir.

İlgili >> Google Chrome Blog

İLGİLİ HABERLER