Teknoloji

Chrome’un yeni sürümüyle birlikte şifresiz bir geleceğin kapıları açılıyor

chrome geçiş anahtarı

Geçiş anahtarları artık Chrome’da kullanılabilir hâle geldi. Google, ekim ayında başlayan bir test sürecini geçtikten sonra bu hafta Chrome’un kararlı M108 sürümüne şifresiz güvenli giriş standardını ekledi.

Bu özellik artık hem Windows 11 veya macOS çalıştıran masaüstü bilgisayarlarda ve hem de Android çalıştıran mobil cihazlarda Chrome üzerinde işliyor. Ayrıca Google, şirketin kendi şifre yöneticisi veya onu destekleyen 1Password veya Dashlane gibi bir üçüncü taraf şifre yöneticisi aracılığıyla Android’deki geçiş anahtarlarını diğer cihazlarla senkronize etmenize de olanak tanır.

Geçiş anahtarı bilgisayarınızda, telefonunuzda veya USB güvenlik anahtarı gibi başka bir cihazda saklanan benzersiz bir kimliktir. Geçiş anahtarı API’sini uygulayan web siteleri veya uygulamalar için, cihazınızın biyometriği veya diğer güvenli kimlik doğrulaması ile birleştirilmiş basit ve hızlı bir onay yoluyla oturum açmanıza izin verebilir.

chrome geçiş anahtarı
Bu QR kodu, bu sitede oturum açmaya çalışırken oluşturulur. Mobil cihazınızla bağlantı kurabilir ve üzerindeki şifreyi kullanabilir.
chrome geçiş anahtarı
Alternatif olarak, isterseniz oturum açmak için bir USB güvenlik anahtarı kullanabilirsiniz.

Geçiş anahtarları, sızdırılabilecek hiçbir parola olmadığı için güvenlik açısından harika bir çözüm niteliğini taşıyor. Apple, Google ve Microsoft gibi tüm büyük teknoloji şirketleri teknolojiyi benimseme konusunda birlikte çalıştıklarından, deneyim cihazdan bağımsız hale geliyor. Teknoloji, platformlar arası çalışmayı mümkün kılan açık anahtar şifreleme kullanılarak, FIDO standardına uygun şekilde geliştirildi.

Geçiş anahtarlarının Chrome veya diğer internet tarayıcılarındaki kullanışlılığı, geçiş anahtarlarını kabul etmek için WebAuthn API’sini uygulayan sitelere inecektir. PayPal gibi sitelerde bu standard hâlihazırda destekleniyor.

İLGİLİ HABERLER