Teknoloji

ChromeOS güncellemesi ile gelen yenilikler 117 sürümünde kullanıcıları bekliyor

google chrome

ChromeOS, kullanıcılara daha estetik ve kullanışlı bir deneyim sunmayı amaçlayan çeşitli önemli yeniliklerle birlikte güncellendi. ChromeOS 117 sürümü ile birlikte Google’ın “Material You” tasarım felsefesi bu işletim sistemi üzerinde de kendini gösteriyor. Android 12 ile birlikte 2021 yılında tanıtılan bu tasarım, ChromeOS’de en belirgin olarak Hızlı Ayarlar menüsündeki değişikliklerle karşımıza çıkıyor. Wi-Fi, Bluetooth gibi ayarların kontrolünü sağlayan düğmeler artık önceki küçük daire ikonlarının aksine daha büyük ve dikdörtgen şeklinde olup, bu sayede daha kolay seçilebilir ve okunabilir hale geliyor.

Güncellemeyi alan ChromeOS cihazları, ekranın sağ alt köşesinde yeni bir bildirim paneli ile karşılaşacak. Bu panel sayesinde kullanıcılar, yeni mesajlara, e-postalara ve uygulamaların diğer uyarılarına daha hızlı erişim sağlayabilecek. Takvim uygulamasında da video aramalarına kolayca katılım sağlama imkanı sunan geliştirilmiş Bir Sonraki görünümü yer alıyor.

“Material You” tasarımı ve batarya yönetimi öne çıkıyor

ChromeOS’un yeni sürümü ile birlikte, cihazın CPU ve RAM gibi spesifikasyonlarına Launcher üzerinden basit bir arama ile ulaşılabilir olacak. Daha önce RAM ve diğer bilgilere ulaşabilmek için daha karmaşık adımlar gerekiyordu ve Cog gibi üçüncü taraf uygulamaların yardımına başvurulması gerekiyordu.

Batarya sağlığını korumak ve kullanım süresini uzatmak amacıyla, ChromeOS şimdi adaptif şarj özelliğini sunuyor. Bu özellik, bataryayı %80 seviyesinde tutarak, kullanıcıların cihazı ne zaman çıkaracağını makine öğrenimi ile tahmin ediyor ve bu zaman gelmeden önce bataryayı %100 seviyesine kadar şarj ediyor. Adaptif şarj özelliğine Ayarlar > Cihaz > Güç > Adaptif Şarj yolunu takip ederek ulaşılabiliyor.

Son olarak, renk görme eksikliği olan kullanıcılar için arayüzde gezinmeyi kolaylaştıracak yeni vurgu renkleri ekleniyor. Bu özellik, ChromeOS erişilebilirlik ayarları altındaki “Görüntü ve Büyütme” seçeneği altında bulunabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER