Teknoloji

Affinity’yi satın alan Canva, Adobe’ye rakip olma iddiasını güçlendiriyor

canva affinity

Web tabanlı tasarım platformu Canva, Affinity kreatif yazılım setini satın aldığını açıkladı. Böylelikle Canva’nın dijital tasarım endüstrisinde Adobe’ye meydan okuyan konumu biraz daha kuvvetlenmiş oldu. Canva’dan verilen bilgiye göre; bu anlaşma çerçevesinde Affinity Designer, Photo ve Publisher uygulamaları artık Canva’nın olacak. Windows, Mac ve iPad sürümleri bulunan bu uygulamalar, sırasıyla Adobe’nin Illustrator, Photoshop ve InDesign yazılımlarına benzer işlevler sunuyor.

Anlaşmanın bedeli konusunda resmi bilgi verilmiş değil. Ancak Bloomberg’in haberine göre, taraflar yüz milyonlarca pound karşılığında anlaşmaya vardı. Affinity’yi satın almak, daha fazla kreatif profesyonele ulaşmaya çalışan Avustralya merkezli şirket için mantıklı bir hamle niteliği taşıyor.

Ocak ayı itibarıyla Canva’nın tasarım platformunun küresel ölçekteki aylık kullanıcı sayısı 170 milyona ulaşmış durumda. Bu kitlenin büyük kısmı, Express gibi eş değer Adobe yazılımlarını kullanmıyor. Ancak Adobe’den farklı olarak Canva’nın illüstratörler, fotoğrafçılar ve video editörleri gibi yaratıcı profesyonelleri hedef alan kendi tasarım uygulamaları bulunmuyor.

Canva’dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Canva’daki son on yılımız ağırlıklı olarak tasarım eğitimi almayan bilgi çalışanlarının yüzde 99’una odaklanmış olsa da, dünyayı tasarım konusunda gerçek anlamda güçlendirmek, profesyonel tasarımcıları da güçlendirmeyi içeriyor. Affinity ile güçlerimizi birleştirerek, tasarım yolculuğunun her seviyesinde ve aşamasında tüm tasarımcı yelpazesinin kilidini açmanın heyecanını yaşıyoruz.”

Canva’dan verilen bilgiye göre, Affinity uygulamaları dünya genelinde üç milyonu aşkın kullanıcı tarafından kullanılıyor. Bu sayı Adobe’nin kullanıcı tabanına kıyasla çok küçük olsa da, Affinity’nin hafife alınmaması gerekiyor. Affinity uygulamalarını devam eden abonelik ücreti olmadan tek seferlik satın alma yöntemine dönüştürme kararı, özellikle Adobe’nin aboneliğe dayalı tasarım ekosistemine aktif olarak alternatifler arayan yaratıcılar arasında ona sadık bir hayran kitlesi kazandırdı.

Sydney Morning Herald gazetesine konuşan Canva’nın kurucularından Cameron Adams, Affinity uygulamalarının Canva platformundan ayrı kalmaya devam edeceğini belirtti. Ancak bu durum, zaman içinde bazı entegrasyonların planlanmadığı anlamına gelmiyor. Adams şu ifadeleri kullandı: “Ürün ekiplerimiz zaten sohbete başladı ve hafif entegrasyona yönelik bazı acil planlarımız var ancak ürünlerin kendilerinin her zaman ayrı olacağını düşünüyoruz.”

Canva Affinity sayesinde küresel pazarda daha fazla söz sahibi olabilir

Affinity ve İngiltere merkezli 90 çalışanının da katılımıyla Canva, artık daha geniş yaratıcı yazılım pazarında Adobe ile rekabet etmek için daha fazla fırsata sahip. Canva’nın sadelik odaklı platformunun yaratıcılar için hâlihazırda ne kadar çekici olduğu göz önüne alındığında, Adobe’nin ceplerini doldurmaktan bıkan profesyonelleri cezbetme şansı gerçekten yüksek olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER