Teknoloji

Associated Press ve British Movitone’un video arşivleri YouTube’a yüklendi

Associated Press ve British Movitone, 1 milyon dakikayı aşkın uzunluktaki arşivlerini YouTube’a yükledi. Böylelikle son 120 yıllık dönemin en önemli ve tarihi anlarına ait görüntülere ulaşmak fazlasıyla kolaylaştı. İki kanala yüklenen toplam video sayısı 550 bini aşarken; yüklenen görüntüler arasında Japonya’nın Pearl Harbor’ı bombalaması, 1906’daki San Francisco depreminin yarattığı yıkım, Berlin Duvarı’nın yıkılması ve Tiananmen Meydanı’nda tanklara karşı duran adam gibi tarihi ve ikonik görüntüler bulunuyor.

120 yıllık bir geçmişi bulunan Associated Press, bu süreçte şaşırtıcı bir arşiv inşa etti. Kurumun uluslararası arşiv direktörü Alwyn Lindsey, YouTube kanallarını “insanlığın en hareketli yüzyılını anlatan görsel bir ansiklopedi” şeklinde niteliyor.

Sahip oldukları arşivin genişliğinden dolayı daima gurur duyduklarını söyleyen Lindsey, artık tarihin en önemli anlarından bazılarına herkesin tekrar tanıklık edebileceğini belirtti.

Associated Press tarafından yüklenen videoları kullanmak isteyenlerin bu işlem için Associated Press’ten lisans alması gerekiyor. Ajans, YouTube’a yüklenen videoların sinemacılara da ilham kaynağı olabileceğine dikkat çekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER