Teknoloji

Brave tarayıcısında gizlilik endişesi: VPN servisi istemeden yükleniyor

brave vpn

Brave’nin gizlilik odaklı tarayıcısı, bazı kullanıcıların bilgisayarlarına onların rızası olmadan VPN hizmetleri indiriyor. Ghacks tarafından dikkat çekilen bu durum, 2022 yılından itibaren Windows PC’ye Brave’i indirdiğinizde, Brave’in VPN servisini de isteyip istemediğinize bakılmaksızın indirdiğiniz anlamına geliyor.

Firewall + VPN servisi ek bir ücretli abonelik olarak sunuluyor ve kullanıcı bu hizmete abone olmadıkça pasif kalıyor. Ancak şeffaflık ilkesi üzerine kurulu bir şirket tarafından bu tür bir hareketin, tam olarak şeffaf olmadığı belirtiliyor.

Brave VPN: Gizliliği ihlal mi?

Bu davranış yalnızca Brave’nin Windows sürümü ile sınırlı ve şirketin Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı tarafından GitHub’da paylaşılan bir gönderi, mevcut davranışı ve bunu değiştirme planını detaylandırıyor. Windows’taki hizmet yöneticisinde VPN hizmetlerini kontrol edebilirsiniz, bu hizmetler Brave VPN ve Brave Wireguard olarak etiketlenmiş. GitHub gönderisi, ideal yeni davranışın, biriyle etkileşimde bulunulduktan ve bu hizmetler için ödeme yapıldıktan sonra hizmetleri indirmek olduğunu belirtiyor, ki bu, olması gereken bir durum olarak nitelendirilebilir.

Henüz net olmayan, zaten indirilmiş Brave sürümlerinden hizmetlerin kaldırılıp kaldırılmayacağıdır. Bunları elle kaldırmak mümkün, ancak Brave yükleme davranışını değiştirene kadar bir güncelleme muhtemelen bunları tekrar yükleyecektir. GitHub’da ayrıntılı olarak belirtilen bir diğer seçenek, Brave’i kaldırıp yönetici hakları olmadan tekrar yüklemek, böylece program ek hizmetler yükleyemiyor. Gizlilik bilincine sahip yazılımlar söz konusu olduğunda bile dikkatli olmanın faydalı olduğunu gösteriyor gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER