ManşetlerTeknoloji

Boston Dynamics’ten yeni elektrikli Atlas robotu – Video

boston dynamics atlas

Boston Dynamics, hidrolik Atlas robotunun üretimini sonlandıracağını açıkladıktan bir gün sonra, şirketin insan biçimindeki robotlar konusundaki çalışmalarının tamamlanmadığını gösteren tüm elektrikli bir modeli tanıttı. Yeni Atlas, arama ve kurtarma görevleri için tasarlanmıştı ve şirket, bu son modelin gerçek dünya uygulamaları için tasarlandığını iddia ediyor. Boston Dynamics, Atlas’ı “dünyanın en dinamik insan biçiminde robotu” olarak tanımlıyor ve robot gerçekten de oldukça atik görünüyor.

Tanıtım videosunda, Atlas yere yatmış bir pozisyondan ayaklarını üzerine çevirerek kendini dik bir pozisyona doğru itiyor. Robot daha sonra başını ve ardından gövdesini 180 derece döndürüyor. Bacakların ve bedenin diğer bölümlerinin dönüşleri biraz ürkütücü olsa da, denge ve esneklik açısından etkileyici bir gösteri sunuyor.

Atlas’ın yeni tasarımı ve özellikleri

Elektrikli Atlas, eski modelinden daha zarif bir görünüme sahip, sanki bir exosuit giymiş bir insanı andıran bir yapıdan ziyade, yüzü olmayan ve bir halka ışığına benzeyen başıyla dikkat çekiyor. Boston Dynamics, ana şirket Hyundai’nin otomotiv üretim teknolojilerinin, Atlas’ın yeni uygulamalarını test etmek için “mükemmel bir deneme alanı” olduğunu belirtiyor. Şirket, önümüzdeki aylar ve yıllar içinde robotun gerçekte neler yapabileceğini göstermeyi ve Atlas’ı öncelikle küçük bir ortak grubu ile zorlu testlere tabi tutmayı planlıyor.

Atlas, ticari ihtiyaçlar için uygun olması amacıyla yeni tutacak sistemleri üzerinde çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar, parkur yeteneklerine sahip önceki modelin ağır ve düzensiz nesneleri kaldırma ve taşıma kabiliyetini temel alıyor. Yeni Atlas’ın daha güçlü olacağını ve insan biçiminde bir robotu ticarileştirme konusunda kendilerine güvendiklerini iddia ediyorlar.

Boston Dynamics, “Atlas insan formunu andırsa da, biz robotu bir görevi en verimli şekilde tamamlayacak şekilde hareket ettirmek için donatıyoruz, insan hareket aralığıyla sınırlı kalmıyoruz,” diye yazıyor. “Atlas, insan kapasitelerini aşan yollarla hareket edecek. Pratik deneyimlerimizin onlarca yıllık birikimi ve ilkelerden yola çıkarak düşünme yeteneğimizle, gerçek uygulamalarda sıkıcı, kirli ve tehlikeli görevler üstlenebilecek benzersiz bir robot sunma konusunda kendimize güveniyoruz.”

Atlas’ın etkileyici yetenekleri, onu iş yerlerinde ve belki de evlerde görebileceğimiz bir noktaya taşıyabilir. Ancak öncesinde, elektrikli Atlas’ın bazı şık dans hareketlerini sergilediği videoları görmeyi bekleyebilirsiniz. Boston Dynamics, bu alanda on yılı aşkın süredir çalışan tek şirket olmamakla birlikte, piyasaya sürülecek bir insan biçiminde robot konusunda en iyi konumda olanı olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER