ManşetlerTeknoloji

Boston Dynamics’in insansı robotu Atlas emekliye ayrılıyor

boston dynamics atlas hyundai

Boston Dynamics neredeyse 11 yıl önce gözler önüne çıkardığı Atlas isimli insansı robotunu emekliye ayırıyor. ABD ordusuna bağlı DARPA’nın mali desteğiyle geliştirilen robot, arama ve kurtarma görevlerinde kullanılması amacıyla tasarlanmıştı. Robotun insanlar için emniyetsiz ortamlarda belli görevleri yerine getirebileceği belirtilmişti.

Ancak Atlas, kıvrak dans figürlerini gösteren videolarla meşhur olmuştu. Buna ek olarak, başka videolarda da robotun çevikliği, gücü ve dengesi sergilenmişti. Atlas’ın vedası da yine bir YouTube videosuyla duyuruldu.

Videonun tanım bölümünde şu ifadeler yer alıyor: “Atlas neredeyse on yıldır hayal gücümüzü ateşledi, gelecek nesil robot uzmanlarına ilham verdi ve bu alandaki teknik engelleri aştı. Artık hidrolik Atlas robotumuzun geriye yaslanıp rahatlama zamanı geldi.”

Boston Dynamics’in Atlas’a veda videosunda sadece robotun havalı hareketleri yer almıyor. Videoda Atlas’ın sakarlıkları da gösteriliyor. Robotu alet çantası fırlatırken ya da platformlar arasında sıçrarken görmenin yanı sıra pek çok kez kayarken, takılırken ve düşerken görüyoruz. Bu da Atlas’ı daha insansı bir hâle getiriyor.

Boston Dynamics’in portföyünde Spot gibi ticari açıdan daha başarılı olmuş robotlar da bulunuyor. Atlas’ın vedası, şirketin insansı robotlardan tamamen uzaklaşacağı anlamına gelmiyor. Veda videosunda “Atlas platformuyla bugüne kadar başardıklarımıza bir göz atın” şeklinde bir ifadenin bulunması, Boston Dynamics’in robotik teknolojilerin bu kısmıyla işinin bitmediğini gösteriyor.

Boston Dynamics Atlas sonrasındaki insansı robot geliştirme planları konusunda henüz detaylı bir açıklama yapmış değil.

İLGİLİ HABERLER