Manşetler

Bluetooth 5 standardı daha geniş menzil ve daha yüksek hız için geliyor

bluetooth 5

bluetooth 5Bluetooth SIG (Special Interest Group), Bluetooth 5 standardını onayladı. Böylelikle gelecekte çıkacak cihazlar kablosuz aksesuarlarla mevcut standardın sağladığına göre iki kata kadar varan oranda daha yüksek hızda ve dört kat daha geniş menzilde iletişim kurabilecek.

Bluetooth SIG’nin konuyla ilgili olarak yayınladığı açıklamaya göre, daha yüksek hız, artırılan yayın alanı, daha büyük paket kapasitesi ve diğer geliştirmeler sayesinde, Bluetooth 5 standardı birbirine bağlı cihazlar ekosistemini daha da ileri götürecek. Protokolü bünyesine entegre eden cihazların iki ile altı ay arasında bir sürede satışa sunulmaya başlanması bekleniyor.

İKİ KAT DAHA YÜKSEK HIZ, DÖRT KAT DAHA GENİŞ MENZİL

Ses aksesuarları için artırılmış güvenilirlik ve çalışma aralığı sunacak Bluetooth 5 standardı, kararlı bağlantılar sunarak ve düşük güç tüketimli “beacon” cihazlarına olan uyumu artırarak Nesnelerin İnterneti kavramında devrime yol açacak.

Bluetooth SIG İdari Direktörü Mark Powell, tüm evin veya binanın kapsanabileceğini, aynı zamanda dış ortam, endüstriyel ve ticari kullanımların da gerçeğe dönüşebileceğini söylüyor. Bluetooth 5’in çıkışıyla birlikte Nesnelerin İnterneti alanında geliştirme çalışmaları yapan geliştiricilerin ve tüketicilerin de ihtiyaçlarının karşılanmasına dönük evrimle görülecek, bununla birlikte Bluetooth teknolojisi; basit ve güvenli bağlantı sunma amaçlı küresel kablosuz standardı olarak nitelendirilen temeline bağlı kalmaya devam edecek.

Taslağı haziran ayında açıklanmış olan Bluetooth 5, mevcut Bluetooth 4.2 protokolüyle karşılaştırıldığında dört kat daha geniş menzil, iki kat daha yüksek hız ve sekiz kat daha yüksek yayın mesajı kapasitesi sunuyor. Bu yeni versiyon eski kablosuz teknolojilerle olan girişimi azaltacak yükseltmeler de içeriyor.

Bu arada SIG daha basit bir adlandırma düzenine de geçiş yapıyor. Bundan böyle şimdiye kadar alıştığımız şekilde nokta ve sonrasında da versiyonu temsil eden bir rakam kullanılmayacak. Bu şekilde daha önceki sürümlerde yaşanan kafa karışıklıklarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Örneğin Bluetooth 4.0, Bluetooth LE, BLE, Bluetooth Smart gibi isimlerle de anılıyordu.

Bluetooth 5 cihazlarının 2017’nin başlarından itibaren boy göstermesi bekleniyor. Bu demek oluyor ki, MWC 2017’den itibaren tanıtılacak cihazlarda Bluetooth 5 teknolojisini özellikler arasında aramak gerekecek. Öncelikle üst sınıf Android telefonlarda ve Apple’ın ilkbaharda tanıtmasını beklediğimiz iPad Pro tablet veya tabletlerde bu teknolojinin yer aldığını görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER