Teknoloji

Bluesky özelleştirilebilir algoritmalarla fark yaratıyor

bluesky

Bluesky, sosyal medya evrenine yeni bir soluk getiren ve özelleştirilebilir algoritma özelliği ile öne çıkan bir platform. Söz konusu özellik yeni geldi ve “özelleştirilebilir beslemeler” (custom feeds) olarak adlandırılıyor. Kullanıcılar, Bluesky’nin ana “What’s Hot” beslemesinden farklı gönderileri sergileyen algoritmalara sahip beslemelere abone olabilirler.

Bluesky’da Özelleştirilebilir Beslemeler neler sunuyor?

Özelleştirilebilir beslemeler, Twitter listeleri gibi işliyor. Benzer şekilde, belirli özelleştirilebilir beslemeleri sabitleyebilirsiniz ve bunlar, zaman çizelgenizin üst kısmında seçim yapabileceğiniz farklı sekmeler olarak görünür. Uygulamanın yan çubuğundaki yeni “Benim Beslemelerim” menüsünden hangi beslemeleri sabitleyeceğinizi seçebilirsiniz. Varsayılan olarak, bu sekme, “What’s Hot”, “What’s Hot Classic”, “Bluesky Team” ve “Popular With Friends” beslemelerini içerir.

Ayrıca, “Benim Beslemelerim” bölümünde yeni beslemeleri keşfetmek için bir bölüm bulunuyor. İşin en güzel yanı, isterseniz hiçbir beslemeyi sabitlemek zorunda olmamanız, yani yalnızca takip ettiğiniz kişilerin gönderilerinden oluşan ters kronolojik bir zaman çizelgesini görüntüleyebilirsiniz.

Bluesky’ın vizyonu

Bluesky’nin vizyonu, sosyal medya kullanıcılarının gördüklerini kontrol edebileceği bir gelecek yaratmak olarak belirtiliyor. Bluesky CEO’su Jay Graber, geçtiğimiz ayında yayınladığı bir blog yazısında, algoritmik seçim için platformun vizyonunu paylaşmıştı. Hedef, tek bir şirket tarafından kontrol edilen geleneksel ‘master algoritma’yı açık ve çeşitli ‘algoritma pazarı’yla değiştirmek.

Özelleştirilebilir beslemeler, şu anda Bluesky’nin mobil uygulamalarının en son sürümünde ve Bluesky’nin web istemcisi bsky.app‘da kullanılabilir. Ancak, Twitter alternatifi olan platform hala sadece davetiye ile açık, bu yüzden bunu denemek için bir hesabınız olması ya da birisinin size bir davetiye kodu göndermesi gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER