Teknoloji

Bluesky, kullanıcıların içerik moderasyonunu kişiselleştirmesine imkan tanıyacak

Sosyal medya platformları, günümüzde kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına sürekli yenilikler yapmaya devam ediyor. Bu yeniliklerden biri de Bluesky tarafından sunulan, içerik moderasyonunu kullanıcıların kendi tercihlerine göre özelleştirebilmelerini sağlayacak bir sistem. Bluesky’ın açıklamasına göre, sosyal platform, geliştiricilerin kullanıcılar tarafından seçilebilecek ek moderasyon hizmetleri oluşturmasına izin verecek olan moderasyon aracı Ozone’u açık kaynağa açıyor.

Bluesky, içerik moderasyonu konusunda özel bir ekibe ve kullanıcıların uyması gereken kendi kurallarına zaten sahip durumda bulunuyor. Ancak yeni sistem, kullanıcıların hangi türdeki içeriklerinin moderasyonunu genişletebilmelerine, belirli türdeki gönderileri etiketleyen, yorumlayan veya gizleyen ek moderasyon hizmetlerine abone olmalarına olanak tanıyacak.

Örneğin Bluesky, birinin Ozone’u kullanarak özellikle örümcek resimlerini bloke eden bir moderasyon hizmeti oluşturabileceğini söylüyor. Bir kullanıcı daha sonra örümcek fotoğraflarını kendi akışlarından kaldırmak için bu hizmete abone olabilir. Ayrıca, moderasyon hizmetinin oluşturucusunun incelemesi için, arada sırada gözden kaçan örümcek resimlerini de rapor edebilirler.

bluesky

Özelleştirilebilir moderasyon hizmetleriyle Bluesky üzerinde daha kişisel bir deneyim

Bluesky CEO’su Jay Graber, The Verge‘e verdiği bir röportajda, “Farklı türlerde moderasyon hizmetleri oluşturabilir ve istediğiniz türde bir topluluk yaratmak için deneyiminizi özelleştirebilirsiniz.” diyor. “Bunun ötesinde, bunları farklı şekillerde karıştırıp eşleştirebileceksiniz ve bunun için açık kaynak araçlarını sunduk.”

Özel filtreler, Bluesky’nin mevcut moderasyonunun üzerine oturacak, ancak üçüncü taraf sunucular, Bluesky’nin moderasyonunu tamamen kapatabilecek.

Bluesky, bir moderasyon aracı oluşturmanın, kullanıcıların engelleme listeleri oluşturmasına benzer bir şekilde olduğunu söylüyor. Ana fark, moderasyon hizmetinin bireysel bir hesaba bağlı olmamasıdır. Bunun yerine, birden fazla kişinin hizmeti yönetmesine, bir raporlama kuyruğunu incelemesine ve özel etiketler ayarlamasına izin verecek. Geliştiriciler, istedikleri takdirde otomatik etiketleme hizmetleri bile oluşturabilecekler.

bluesky

Ozone çarşamba gününden itibaren açık kaynak olarak sunuldu. Bluesky, moderasyon araçlarını etkinleştirme yeteneğini bu hafta sonunda kullanıma sunacak.

Graber, “Bunun, sektörün durumunu ileriye taşıyacak bir şey olduğunu düşünüyorum,” diyor. “Ve bildiğim kadarıyla, hiç kimse daha önce bizim yaptığımızı tam olarak yapmadı; yani bu moderasyon parçasını, herhangi bir üçüncü tarafın, herhangi bir kullanıcının veya hatta teknik olmayan herkesin gelip üzerinde çalışmaya başlayabileceği bir şey haline getirdik.”

2023’teki kapalı beta lansmanını takiben, Bluesky kademeli olarak yeni özellikler ekledi. Özel akışlar ve sunucuları barındırma yeteneği gibi daha fazlası da yolda görünüyor. Hizmet şubat ayında herkese açıldı, bu sayede 5 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmayı başardı. Bu, platformun kullanıcı deneyimini kişiselleştirme ve moderasyon konusunda endüstriye öncülük ettiğini gösteriyor. Bu yeniliklerle Bluesky, sosyal medya alanında kullanıcı odaklı bir dönüşüm yaratmayı hedefliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER