Teknoloji

Blue Origin yeniden kullanılabilir roket yarışında SpaceX’i geçti

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Amazon’un patronu Jeff Bezos’un sahibi olduğu uzay şirketi Blue Origin, yeniden kullanılabilir bir roket geliştirme konusundaki yarışta kendisine avantaj sağlayacak büyük bir adım attı. BE-3 roketi ve mürettebat kapsülünden oluşan New Shepard isimli yeni uzay aracını 100.5 kilometre yüksekliğe fırlatan şirket, kapsülün ayrılmasının ardından BE-3’ü yere dikey biçimde indirmeyi başardı. Kontrollü dikey iniş saatte 7 kilometre hızla gerçekleştirildi.

Tesla’nın patronu Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX de yeniden kullanılabilir roketler konusunda çalışmalar yapıyor. SpaceX, roketi iniş rampasına yaklaştırabilse de, henüz başarılı bir inişi tamamlayabilmiş değil. Ancak bu noktada Elon Musk ve şirketinin görevinin biraz daha zorlu ve göz korkutucu olduğunu belirtmek gerekiyor. Öncelikle Falcon 9’un yeniden kullanılabilir roketinin BE-3’ten daha büyük olduğunu ve roketin New Shepard’a kıyasla daha yükseğe çıktığını dile getirmekte fayda var. Falcon 9’un hız bakımından da New Shepard’dan daha gelişmiş olması işleri zorlaştırıyor.

Amazon CEO’su Jeff Bezos, Blue Origin’in New Shepard ile kaydettiği tarihi başarıdan duyduğu gururu kişisel Twitter hesabı aracılığıyla paylaştı. Kullanılmış bir rokete daha önce rastlanmadığını söyleyen Bezos, gerçekleştirdiklerin şeyin kolay olmadığını, ancak doğru bir yönetimle süreci kolay gibi gösterdiklerini dile getirdi.

Yeniden kullanılabilir roketler konusunda çalışmalar yapan SpaceX’in patronu Elon Musk da kişisel Twitter hesabı aracılığıyla bir açıklama yayınladı ve hem Jeff Bezos’u hem de tüm Blue Origin ekibini tebrik etti.

İLGİLİ HABERLER