Teknoloji

BlackBerry için bir devrin sonu geldi; 4 Ocak’ta hizmet durduruluyor

blackberry

Bir zamanlar akıllı mobil cihaz pazarına hakim şirketlerden biri olan BlackBerry, telefonlarını destekleyen temel hizmetleri sonlandıracağını duyurdu. 4 Ocak’tan itibaren, telefonlara artık konfigürasyon hizmetleri sağlanmayacak, yani bu telefonlar hücresel ağ da dahil olmak üzere ağlara katılma yeteneklerini yavaş yavaş kaybedecekler.

Bundan yıllar ama yıllar önce BlackBerry, akıllı telefon pazarına hakimdi. Klavyeli donanımı, kısmen sağladığı hizmetlerin BlackBerry sunucuları üzerinden yürütülmesi ve yüksek düzeyde güvenlik ve kontrol sağlaması nedeniyle kurumsal ortamlarda yaygın olarak benimsendi. Öneminin bir göstergesi olarak Android’in ilk çıkan cihazlarının, daha sonra piyasaya sürülen ucuz iPhone taklitlerinden ziyade ucuz BlackBerry taklitlerine benzediğini söylemek gerekiyor.

Android’i geliştirenlerin aksine, BlackBerry’nin liderliği iPhone’un popülaritesi karşısında gafil avlandı. Telefonların ekran üstünde kullanılan sanal klavyeleri yoktu ve şirket, pazarını korumak için kurumsal hizmetler üzerindeki mutlak hakimiyetine güveniyordu. BlackBerry’nin kendi dokunmatik ekranlı telefonunu çıkarması ise, iPhone’un piyasaya sürülmesinin üzerinden bir yıldan fazla zaman geçtikten sonra gerçekleşti. Yazılımı ise bir süre sonra eski ve yeninin garip bir karışımı olarak kaldı. Bu arada kurumsal kullanıcılar iPhone ve Android telefonlara yöneldi ve BT departmanlarını onlara destek olmaya zorladı.

BlackBerry en sonunda kendi telefonlarını çıkarmaktan vazgeçti ve donanım işinden tamamen çıktı. Markasını ise TCL gibi üreticilere lisanslayarak, kendi markasını taşıyan Android cihazlarının çıkmasını sağladı. Bunun yanında öncelikle kurumsal güvenlik hizmetleri sağlamaya yöneldi. Piyasaya sürdüğü BlackBerry OS’nin son sürümü 2013 yılına dayanıyor, dolayısıyla burada etkilenen cihazlar artık son derece eski görünüyor. Taahhüt edilen destek dönemi de aslında bir yıldan fazla bir süre önce sona erdi, bu nedenle şirket vaatlerini zaten fazlasıyla yerine getirmiş oldu.

Desteğin sona ermesinin etkisi, eski cihaz üreticisinin sitesinde bulunan bir SSS sayfasında ayrıntılı olarak açıklanıyor. En önemli değişiklik, BlackBerry’nin artık bu cihazlara yönelik konfigürasyon güncellemeleri göndermeyecek olmasıdır. Bunlar; tedarik bilgileri, cihazların hücresel ve WiFi ağları dahil olmak üzere farklı ağ ekipmanı türleriyle nasıl bağlantı kurması gerektiğine ilişkin ayrıntıları içeriyor. Sonuç olarak, gelecekte belirsiz bir noktada servis sağlayıcılar tarafından yapılan ağ güncellemeleri, BlackBerry cihazlarının artık bağlanamayacağı anlamına gelecektir. Sonuç olarak BlackBerry, cihazlarının veri, telefon görüşmeleri, SMS ve acil durum arama işlevleri dahil olmak üzere artık güvenilir bir şekilde çalışmasının beklenmeyeceğini söyledi.

Çalışması için BlackBerry sunucularına bağlantı gereken çeşitli yazılım hizmetleri de vardır. Bu nedenle, BlackBerry World veya BlackBerry Link gibi bir şeye bağlıysanız, bunlar 4 Ocak’ta çalışmayı durduracak.

Bundan etkilenmesi muhtemel insan sayısı yok denecek kadar azdır. Yine de, bir zamanların popüler bir cihazının, servisinin ve teknolojisinin sonunun geldiğini görmek, özellikle geçmişte BlackBerry cihazlarını kullanmış olanları duygulandıracaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER