Teknoloji

BlackBerry bir süre daha karanlık yolda ilerlemeye devam edebilir

Satışı için Fairfax ile iyi niyet anlaşması imzalayan BlackBerry’den yatırımcıları adına iç karartan haberler gelmeye devam ediyor. İş gücünde yüzde 40’lık bir kesintiye gideceğini açıklayan şirket, satılamayan Z10 akıllı telefonları nedeniyle 934 milyon dolarlık bir zarar açıklamıştı. Şirket tarafından ”ABD’nin SPK’sı” Securities and Exchange Comission’a gönderilen güncellenmiş bir belge de mevcut tabloyu biraz daha karamsar bir hale getirdi. 2014 mali yılı ve takip eden çeyrek için 100 milyon dolarlık bir zarar öngören şirket, bu rakamı 400 milyon dolara yükseltti. BlackBerry geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre pazar payı ve gelirinin de belirgin bir şekilde düştüğünü ve kısa bir süre için önemli bir yükseliş kaydettiği gelişmekte olan pazarların da duruma dahil olduğunu açıkladı.

BlackBerry-Q5-inceleme-00017

Şirketin yeni mobil işletim sistemi BlackBerry 10’a geçiş oranı da beklenenin altında kaldı. Haziran ve ağustos arasında satılan toplam 5.9 milyon BlackBerry telefonun 4.2 milyonunun BlackBerry 7 işletim sistemine sahip olması, BB10’un beklenen performansı sergileyememiş olmasının en önemli göstergeleri arasında yer alıyor.

BlackBerry’den yapılan açıklamda bu durumun gerekçesi olarak ”tüketicilerin daha fazla uygulama barındıran platformları tercih etmesi” gösterildi. Bu açıklamayla iOS ve Android’e gönderme yapan şirket, düşük fiyatlı Android telefonların da gelişmekte olan pazar payına olumsuz bir etkide bulunduğunu belirtti. Kurumsal pazarda yaşanan değişimin de kendisini olumsuz etkilediğinin altını çizen BlackBerry, daha önce BlackBerry kullanımını zorunlu kılan pek çok şirketin artık çalışanlarının kendi akıllı telefonlarını kullanmasına izin verdiğine dikkat çekti. Şirketten AFP’ye yapılan açıklamada ise maliyetleri azaltmak için bazı ofis binalarının satılabileceği belirtildi.

İlgili >> The Wall Street Journal, AllThingsD

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER