Manşetler

BlackBerry önümüzdeki aylarda üç yeni Android telefonu çıkaracak

blackberryBlackBerry Android’den hemen vazgeçmeyecek gibi görünüyor. Şirketin sızan ürün yol haritasına göre bu yıl içinde üç yeni Android telefonun çıkarılması planlanıyor. Her biri bir çeyrek dönemde çıkacak şekilde önümüzdeki üç çeyrek yıl için birer cihaz planlanıyor.

BlackBerry’nin geçen yıl çıkardığı ilk Android cihazı olan Priv, büyük umutlar beslenmesine rağmen düşük seyreden satış rakamlarıyla hayal kırıklığı yaratmıştı. Şirket 2016’nın ilk çeyrek yılında sadece 600 bin adet Priv satmayı başarabildi.

Ne var ki, BlackBerry Android hamlesini hemen bitirecek gibi görünmüyor. Zaten şirketin CEO’su John Chen de daha önce iki yeni Android cihazının çıkacağından bahsetmişti. Ayrıca Priv’in şirketi için bir başarısızlık olduğunu kabul etmiş, ilk Android cihazlarını üst sınıf telefon niteliğinde çıkarmanın mantıklı bir adım olmadığını dile getirmişti. Ayrıca 699 dolarlık, kızaklı klavyeli telefonun çok üst sınıfta duran bir telefon olduğunu, fiyatın kurumsal kullanıcıları uzak tuttuğunu da belirtmişti. Birçok kurumsal müşterilerinin kendilerine telefonlarını satın almak istediğini, ancak 700 dolarlık fiyatın onları caydırdığını, bu kitlenin daha çok 400 dolarlık cihazlara ilgi duyduklarını da sözlerine eklemişti.

Durum ve CEO Chen’in açıklamaları bu şekildeyken, sızan dedikodulara göre çıkacak cihazların teknik özellikleri Chen’in açıklamalarını destekliyor. BlackBerry’nin önümüzdeki dönemde çıkması muhtemel telefonları Neon, Argon ve Mercury kod adlarıyla anılıyor.

Neon temmuz ya da ağustos ayında piyasaya çıkacak ve şu teknik özelliklere sahip olacak: 5.2 inç, 1080p dokunmatik ekran, fiziksel klavye olmayacak, Snapdragon 617 işlemci, 3 GB RAM, 16 GB dahili hafıza, 2610 mAh kapasiteli pil, 13 megapiksel arka kamera, 8 megapiksel ön kamera.

Argon’un ise ekim ayında çıkması bekleniyor. Bu cihaz biraz daha üst sınıf Android telefon çizgisinde olacak. 5.5 inç QHD dokunmatik ekran, Snapdragon 820 işlemci, 4 GB RAM, 32 GB dahili hafıza, 3000 mAh kapasiteli pil, QuickCharge 3.0 desteği ve parmak izi okuyucusu Argon’un başlıca özellikleri arasında olacak gibi görünüyor.

BlackBerry Mercury
BlackBerry Mercury

Son olarak Mercury’nin çıkışı için de 2017’nin ilk çeyreği işaret ediliyor. Bu sefer karşımıza klasik BlackBerry fiziksel klavyeli bir cihaz gelecek. Bu Android telefonunun 4.5 inç HD ekran, Snapdragon 625 işlemci, 3 GB RAM, 32 GB dahili hafıza, 3400 mAh kapasiteli pil, 18 megapiksel arka kamera, 8 megapiksel ön kamera gibi başlıca özelliklere sahip olacağı belirtiliyor.

BlackBerry Mercury
BlackBerry Mercury

BlackBerry bu cihazlarla beklediği çıkışı yapabilir mi?

BlackBerry bu üç cihazla farklı kitleleri hedefleyecek gibi görünüyor. Fiziksel klavyeyi sevenler biraz daha BlackBerry Priv ile idare edecek, 2017’nin başlarını bekleyecek. Yakında çıkacak BlackBerry Android telefon ise Chen’in belirttiği gibi kurumsal kullanıcıları ve aynı zamanda orta üst segment Android telefonlara ilgi duyan bireysel tüketicileri hedefleyecek. Ayrıca iyi bir kamera sistemine sahip olan telefon arayanlar için de BlackBerry’nin elinde bir şeyler olacak. Ancak bunların çok çetin rekabet şartlarının olduğu Android ekosisteminde nasıl mücadele edeceği belirsiz. Priv de kağıt üstünde oldukça iyi görünen ve güçlü özelliklere sahip bir telefondu, ancak sonu hüsran oldu. Acaba aynısı yakında çıkacak BlackBerry telefonları için de geçerli olabilir mi? Zamanla göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER