Teknoloji

BitTorrent’in yeni sahibi blockchain şirketi Tron oldu

bittorrentPopüler dosya paylaşım servisi BitTorrent, blockchain girişimi Tron tarafından satın alındı. Anlaşmanın bedeli konusunda taraflardan resmi bir açıklama gelmese de, TechCrunch’ta yer alan habere göre, Tron 126 milyon dolar ödeyerek BitTorrent’in yeni sahibi oldu.

Tron’un kurucusu Justin Sun, söz konusu satın alma ile Tron’un “Dünyanın en büyük merkezsiz internet ekosistemi” hâline geldiğini belirtti. Torrent platformu tarafından geçtiğimiz ay yapılan bir açıklamada platformun yapısında ve servislerden alınan ücretlerde bir değişikliğe gidilmeyeceği belirtilmişti. Aynı açıklamada kripto paralara yönelik planların olmadığının da altı çizilmişti. Tron’un farklı planlarının olup olmadığı henüz bilinmese de, şirketin TRX isimli bir kripto parasının olduğunu ve elindeki yeni kullanıcı tabanından yararlanmasının ihtimaller arasında yer aldığını belirtmek gerekiyor.

Torrent platformunun varlığını sürdürmesi ve 100 milyondan fazla aktif kullanıcının platformun baz servisinden bir ücret ödemeden yararlanmayı sürdürmesi kesin gibi görünüyor. Diğer yan servislerin akıbeti ise zaman içinde şekilleneceğe benziyor. Bunun için Tron’un yol haritası konusunda daha somut bilgilere erişmek gerekiyor.

Bu satın alma ile birlikte BitTorrent, çalkantılı günlerine bir nokta koymuş olabilir. Merkezsiz bir internetin oluşmasına önemli katkı sağlayan platform, ekonomik açıdan beklenen başarıyı yakalayamamıştı. 2008’den bu yana maddi kaynak elde edemeyen şirket için yeni dönemde işler daha kaygısız ilerleyecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER