Teknoloji

Birleşik Arap Emirlikleri Hope uzay aracını Mars yörüngesine başarıyla yerleştirdi

bae hope mars

Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait olan bir uzay aracı salı akşamı Mars’a başarıyla ulaştı. Böylelikle ülkeye, Güneş Sistemi içinde yer alan dördüncü gezegeni incelemek için uzay aracı gönderen küçük bir uzay yolculuğu güçleri grubunda bir yer vermiş oldu. BAE, misyonun Mars’taki hava durumu modellerinde önemli keşifler sağlayacağını ve ekonomisini petrol bağımlılığından kurtarmaya çalışırken yeni bir bilim ve teknoloji sektörü için itici güç teşkil edeceğini umuyor.

BAE’nin başkan yardımcısı Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Dubai’deki görev kontrolünün, Hope uzay aracının Türkiye saatiyle 19.14’te Mars çevresinde yörüngeye yerleştirilmesinin onaylanmasını kutlarken, “Görev başarıyla tamamlandı,” şeklinde bir tweet attı.

Görev mühendisleri, SUV boyutundaki Hope uzay aracının TSİ 18.30’da Mars Yörünge Yerleştirme (MOI) adı verilen karmaşık ve tam otomatik bir manevra gerçekleştirdiğini söyledi. Bu manevra, uzay aracının yolculuğunun son ayağındaki frenleri sarsarak, Hope’un Delta-V iticilerinin altısını 27 dakika boyunca ateşledi ve hızını 120.700 km/saat’ten 17.700 km/saate düşürdü. Yavaşlama Hope’un, yedi aylık yolculuğunda resmi olarak bitiş çizgisini geçerek Mars çevresinde bir “yakalama yörüngesine” girmesine izin verdi.

Görevin proje direktörü Omran Sharaf, “MOI, Mars yolculuğumuzun en kritik ve tehlikeli kısmıydı ve Hope sondasını daha önce hiç karşılaşmadığı baskılara ve baskılara maruz bırakıyordu,” dedi. “Ulaşılan bu muazzam dönüm noktasıyla, şimdi bilim yörüngemize geçmeye ve bilim verilerini toplamaya hazırlanıyoruz.”

Uzay aracının elle, gerçek zamanlı kontrolü imkansız. Bu nedenle Hope, bu yörünge hareketlerini kendi başına gerçekleştirecek şekilde programlanmıştı. NASA’nın Derin Uzay Ağı üzerinden 22 dakikalık bir gidiş-dönüş iletişim gecikmesi nedeniyle, görev kontrolü, TSİ 19.14’e kadar başarılı bir MOI ateşleme onayına sahip değildi.

Görev yöneticileri için Hope’un Mars’a gelişi, BAE’nin uzayın derinliklerine yapılan ilk görevinde bir zirve niteliğini taşıyor. Uzay aracı, geçen temmuz ayında Japonya’nın Tanegashima Uzay Merkezi’nden fırlatıldıktan sonra, Dünya ve Mars’ın Güneş etrafındaki yörüngelerinde hizalanırken 480 milyon kilometre yol aldı. Ayrıca, bugün bir Çin uzay aracı ve önümüzdeki hafta da NASA’nın Perseverance gezgini Mars’a ulaşacak. Hope, bu üç uzay aracı içinde Mars’a gelen ilk araç oldu.

Mars’ın yörüngesine başarılı bir şekilde yerleştirilen uzay aracı, gezegenin atmosferini ve hava değişikliklerini daha iyi anlamak ve küresel olarak anlık görüntülerini yakalamak için iki yıl harcayacak. Misyonun bilim lideri Hessa Al Matroushi, uzay aracının Mars çevresinde “Mars atmosferinin benzeri görülmemiş yerel ve mevsimsel zaman kapsamını” sunan daha yakın bir yörüngeye girmek için nisan ayına kadar birkaç manevra daha yapacağını söyledi. Hope, her 55 saatte bir Mars’ın yörüngesinde dolanacak ve her dokuz günde bir tam bir anlık görüntü yakalayacak.

BAE yetkilileri ve program mühendisleri programı, Mars’a bir uzay görevi başlatan ilk Arap ülkesi unvanını verdiği için ülke için sembolik bir başarı olarak görüyor. Hope Mars’a ulaşırken BAE’nin kabinesi, ekonomisini petrole bağımlılıktan kurtarmaya çalışan Körfez devletinde yeni bir bilim ve teknoloji sektörüne ilham vermeyi hedefliyor.

Hope uzay görevinin zamanlaması çok önemliydi. BAE sondayı geçen yaz, Dünya ve Mars’ın Güneş çevresindeki en yakın noktalarında hizalandıkları zaman, yaklaşık iki aylık bir zaman penceresi içinde fırlattı. Bu tür bir uyum, yalnızca iki yılda bir gerçekleşir. Üstelik örev yöneticileri, BAE’nin 50. yıl dönümünü bu Aralık ayında ülkenin ilk Mars misyonuyla kutlamak istedi.

Bu arada NASA’nın bilim misyonları müdürlüğü yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen de, “Kızıl Gezegeni keşfetme konusundaki cesur çabanız, diğerlerine yıldızlara ulaşma konusunda ilham verecek”. şeklinde bir tweet paylaştı. “Mars Perseverance ile yakında Mars?ta size katılmayı umuyoruz.

İLGİLİ HABERLER