Ulaşım

Hidrojenle çalışan süper yatın ilk müşterisi Bill Gates oldu

sinot aqua bill gates

Microsoft kurucusu Bill Gates, çevre dostu teknolojilere büyük önem veriyor. Bu alanda önemli yatırımlar da yapan Gates’in son hamlesi ise kişisel servetinin en çarpıcı örneklerinden biri olarak değerlendirilebilir.

Gates, Sinot isimli şirket tarafından üretilecek olan “Aqua” isimli süper yat için sipariş verdi. Aqua’nun en önemli özelliği, dünyanın hidrojenle çalışan ilk süper yatı olması. 112.77 metre uzunluğundaki Aqua’nın değerinin yaklaşık 644 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Beş güvertesi bulunan Aqua’da 14 kişiyi ağırlamak mümkün. Süper yatın mürettebat kapasitesi ise 31. Bir spor salonunun da bulunduğu Aqua, süper soğutulmuş hidrojenle çalışan iki adet 1 MW kapasiteli motor barındırıyor. Sinot, Aqua’nın güvertesindeki yolcuları ısıtmak için de jel tabalı alev kaseleri kullanıyor.

Hız, Aqua’nın en güçlü yönü olmayacak. Devasa süper yatın maksimum hızı sadece 17 knot (31,6 km/s). Ancak 6035 kilometrelik menzili, Aqua ile kıtalar arası yolculuk yapmanın mümkün olduğunu gösteriyor.

Bill Gates Aqua ile denizlere açılmak için beklemek zorunda

Dev yatın tamamen çevre dostu olmadığını belirtmek gerekiyor. Limanlarda hidrojen dolum istasyonlarının çok çok az olduğunu düşününce, Aqua’nın sıklıkla dizelle çalışan yedek motorundan yararlanması muhtemel görünüyor.

Bill Gates, yeni oyuncağına kavuşmak için sabretmek zorunda. Aqua’nın 2024’den önce denize inmesi beklenmiyor. Gates’in çevre konusundaki duyarlılığını bu kadar pahalı bir alışveriş yerine herkese yararlı bir yatırımla gösterebileceği yönünde eleştiriler olsa da, bunun sıfır emisyon teknolojisi için önemli bir sembolik destek olabileceği de ifade ediliyor.

İLGİLİ HABERLER