Manşetler

Big Bang AR: Evrenin doğuşunu telefonunuzda izleyin

big bang ar

Artırılmış Geçeklik (AR) teknolojisinin insanlığın önünde yeni ufuklar açtığını söylemek çok yanlış bir önerme olmayacaktır. Bu ufukların hepsini kısa süre içinde keşfetmek mümkün olmasa da, sürecin ilk adımları bile oldukça heyecan veriyor. Artırılmış gerçeklik teknolojisi üzerine kurulu olan mobil uygulamalar farklı alanlarda farklı fırsatlar sunarken, Big Bang AR bu grubun hâlihazırdaki en heyecan verici uygulamalarından biri  olarak öne çıkıyor.

Big Bang AR’ın altında Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ve Google Sanat & Kültür ekibinin imzası bulunuyor. Uygulamada ünlü oyuncu Tilda Swinton ve CERN‘in tecrübeli bilim insanları, kullanıcıları evrenin doğuşunu ve gelişimini anlatan interaktif bir yolculuğa çıkarıyor. Zamanda 13.8 milyar geriye giden kullanıcılar zamanın, uzayın ve görünür anlamda evrenin nasıl oluştuğunu görüyor.

Big Bang AR, kullanıcılarına evreni avuç içlerinde görme imkânını sunuyor. İlk yıldızların, Güneş Sistemi’nin ve Dünya’nın oluşumu, etkileyici görsellerle anlatılıyor. Bütün bu görseller kapsayıcı biçimde, kullanıcının kendi çevresine yerleştirilmiş biçimde anlatılıyor. Big Bang AR’da maksimum seviyede deneyimi yaşamak için kullanıcıların kulaklık takması da uygulama başlatıldığında tavsiye ediliyor.

İlk parçacıkların oluşmasından Dünya’nın bugününe kadar gelen süreci gösteren uygulamada, önemli unsurların tanıtımı da biraz daha detaylı biçimde anlatılıyor. Böylelikle kronolojik gelişimi daha iyi kavramak mümkün hâle geliyor. Big Bang AR ile kullanıcılar avuç içlerinde bir yıldızın patlamasını, nebula oluşumunu ve Güneş Sistemi benzeri yapıların şekillenmesini görebiliyor.

“Herkes yıldızlardan oluşur” mesajını vermek isteyen Big Bang AR’da “#starselfie” adını taşıyan bir özellik de bulunuyor. Burada kullanıcılar kendi yüzlerini uzayın derinliklerindeki yıldızların içine yerleştirilmiş biçimde görebiliyor. Çekilen fotoğrafın altında eski yıldızlardan ve Büyük Patlama’dan hangi elementlerin hangi oranlarda alındığı gösteriliyor. Big Bang AR’da Tilda Swinton, tahmin edilebileceği üzere, sadece İngilizce bir anlatım yapıyor. Ancak uygulamada Swinton’ın sözleri için İngilizce altyazı desteği sunuluyor. Big Bang AR’da anlatılan hikayenin tamamını bir seferde bitiremeyenler, daha sonra uygulamaya döndükleri yerden de devam edebiliyor.

Artırılmış gerçeklik teknolojisinin mobil cihazlarla girilen etkileşimi farklı bir seviyeye taşıdığını söylemek çok yanlış olmayacaktır. Big Bang AR da bu yüksek etkileşimin en yararlı biçimde kullanıldığı uygulamalar arasına girmeyi başarıyor. Big Bang AR uygulaması hem Android hem de iOS işletim sistemli cihazlara indirilebiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER