Teknoloji

Avusturalya korsan siteleri engellemek için tartışmalı bir yasayı yürürlüğe soktu

avusturalya-parlamento-110213

Avusturalya senatosu, korsan içerikler barındıran yurt dışı merkezli sitelerin internet servis sağlayıcıları nezdinde engellenmesine izin veren tartışmalı bir yasayı onayladı. Film ve müzik stüdyoları ya da diğer hak sahipleri, federal mahkemeye giderek öncelikli amacı telifli içerikleri korsan yollarla paylaşmak olan sitelere erişimin internet servis sağlayıcıları tarafından engellenmesini sağlayabilecekler.

Yasanın internet servis sağlayıcıları memnun ettiğini söylemek ise pek mümkün değil. Özellikle site engellemenin yaratacağı maliyeti kimin karşılayacağının belirsiz olması, internet servis sağlayıcılarını rahatsız eden unsurların başında geliyor. İnternet servis sağlayıcılarının endişeleri aralarında Avusturalya Yeşiller Partisi’nin de bulunduğu pek çok kuruluş tarafından desteklense de, bu destek eğlence sektörüyle mücadeleye yetmedi.

Yasaya karşı çıkanlar, yasanın kötüye kullanımını engelleyecek kriterlerin eksikliğine özellikle dikkat çekiyor. Yasada bahsi geçen birincil amacın ne olduğunun belirtilmemesi ve telif hakkı ihlâlinin kolaylaştırılmasından kasıtın ne olduğunun açıklanmaması, tepkilerin temel kaynağını oluşturuyor. Bu yasanın stüdyolara Dropbox gibi platformları bile engelleme hakkı verebileceği belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER