Teknoloji

Avrupa Uzay Ajansının kuyruklu yıldız aracı Philae yeniden sustu

philae-150615

67P/ Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızı, Güneş etrafında 135 bin km/s hızla dönen Kuiper Kuşağı’ndaki nesneler arasında yer alıyor. Güneş etrafındaki yörüngesel rotası nedeniyle bilim adamlarının dikkatini çeken 67P, uzay aracı indirmek adına uygun bir hedef olarak belirlenmişti. Philae, Avrupa Uzay Ajansının Rosetta görevi çerçevesinde 67P kuyruklu yıldızına iniş yapmış ve alanında bir ilk olma unvanını kazanmıştı. Ancak söz konusu iniş pek sorunsuz geçmemiş, mekanik problemlerle karşı karşıya kalan Philae kuyruklu yıldızın yüzeyinde iki-üç defa sektikten sonra inişi tamamlayabilmişti.

Philae inişin ardından bir tepe veya kriterin gölgesinde kalmış, bu da pillerini şarj etmesi için gerekli güneş ışınlarını almasının önüne geçmişti. Bu da Philae’nin inişten kısa bir süre sonra gücünü tüketmesine ve uyku moduna geçmesine neden olmuştu. Avrupa Uzay Ajansı bünyesindeki bilim adamları kuyruklu yıldız Güneş’e yaklaştıkça pillerin yeniden şarj olacağını ve Philae’nin tekrar çalışacağını belirtmişlerdi.

Avrupa Uzay Ajansı geçtiğimiz haziran ayında Philae ile yeniden temasa geçilebildiğini açıklamış ve uzay aracının güneş panellerinin yeniden enerji toplamaya başladığını belirtmişti. Rosetta ise Philae’den aldığı 300’ü aşkın veri paketini Dünya’daki kontrol merkezine aktarmayı başarmıştı.

Ancak veri iletiminde yaşanan son boşluk, Philae’nin güneş ışığından bir kez daha uzak düştüğünü gösteriyor. Philae Proje Müdürü Stephan Ulamec tarafından yapılan açıklamada, yaşananın sadece kuyruklu yıldızın mevsimsel döngüsüyle açıklamanın mümkün olmayacağı belirtildi.

Görünen o ki, Philae’nin veri iletimi için kullandığı iki verici ünitesinden birisi artık çalışmıyor. Uzay aracının iki alıcısından birisinin de hasar gördüğü düşünülüyor. Avrupa Uzay Ajansı, Philae’nin bozuk tertibatıyla veri iletimine yeniden başlayabilmesi için yeni komutlar hazırlasa da, öncelikli olarak Rosetta’nın Philae’nin konumunu tespit etmesi gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER