Ulaşım

Avrupa Birliği’nde elektrikli otomobil satışları patladı

avrupa birliği elektrikli otomobil

Avrupa’da akaryakıtlı araçlardan elektrikli araçlara geçişi desteklemek için hem sağlam teşvikler hem de sıkı talimatlar uygulanıyor. Kıta genelinde içten yanmalı motora sahip yeni araçların satışını azaltmak ve elektrikli otomobil satışlarını artırma konusunda hatırı sayılır bir çaba söz konusu. Bu çaba meyvelerini oldukça hızlı şekilde veriyor gibi görünüyor. Yılın üçüncü çeyreğinde, Avrupa Birliği ülkelerinde elektrikli otomobil satışları adeta patladı.

Yılın üçüncü çeyreğinde Avrupa Birliği’nde satılan her beş yeni araçtan birinin elektrikli olduğu belirtildi. Buna ek olarak, elektrikli otomobillerin satışı artarken; fosil yakıtlı araçların satışlarının da azaldığı ifade edildi. Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği’nin açıklamasına göre, üçüncü çeyrekte AB’de satılan araçların yüzde 19’unun elektrikli olduğu belirtildi.

Üçüncü çeyrekte üye ülkelerde 212 bin elektrikli otomobil satıldığı ve bunun bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 57 anlamında artış anlamına geldiği ifade edildi. Hibrit araçlarda da yüzde 43’lük bir artışla 197 bin satış rakamına ulaşıldığı belirtildi. Satışlardaki artış çarpıcı olsa da, büyüme hızının 2020’ye kıyasla daha düşük olduğu ifade edildi.

Büyüme hızının düşmesine de pek şaşırmamak gerekiyor. Zira çip krizi nedeniyle otomobil üretimi konusunda da ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. Geleneksel otomobil satışlarında yüzde 35’lik bir düşüş yaşanması, çabaların genel anlamda sonuç verdiğini gösteriyor.

Avrupa Birliği, 2035 itibarıyla tüm fosil yakıtlı taşıtları yasaklamayı planlıyor. Satışlardaki artış, Avrupalıların elektrikli otomobilleri bu tarihten çok daha önce yoğun şekilde benimseyeceğini ortaya koyuyor.

İLGİLİ HABERLER