Teknoloji

Avrupa Birliği teknoloji şirketlerine yönelik vergilendirme planlarını açıkladı

avrupa birligi dijital pazarlar yasası

avrupa birligi teknolojiAvrupa Birliği teknoloji şirketlerinin daha az vergi ödemek için yaptığı manevralara karşılık vereceğini daha önce açıklamıştı. Bu karşılığın nasıl verileceği konusunda ise artık daha somut bir şeyler söylenebiliyor.

Le Journal du Dimanche gazetesine konuşan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, AB’nin teknoloji şirketlerine gelirlerinin yüzde 2’si ila 6’sı oranında bir vergi uygulayacağını belirtti. Le Maire, genel eğilimin yüzde 2’ye daha yakın bir oranı işaret ettiğini belirtti.

Söz konusu oran çok yüksek olmasa da, Le Maire tarafından bir “başlangıç noktası” olarak niteleniyor. Hızlıca uygulanabilecek bir politika geliştirmenin bitmez tükenmez müzakereler yapmaktan daha mantıklı olduğunu söyleyen Fransa Maliye Bakanı, mevcut koşulları ileride değiştirebileceklerini ifade etti. Bakan, AB’nin konuya dair resmi direktifinin önümüzdeki haftalarda açıklanabileceğini sözlerine ekledi.

Amazon, Apple, Google, Facebook ve daha pek çok büyük teknoloji şirketi, Avrupa’da gereğinden az vergi ödemek için yasal numaralar yapmakla suçlanmıştı. Kârı İrlanda ve hatta Jersey Adası’na yönlendirmek, söz konusu yasal numaraların en popüleri olarak biliniyor. Vergiyi paranın saklandığı yer yerine kazanıldığı yerde kesmenin bu soruna çare bulması hedefleniyor.

Avrupa Birliği teknoloji şirketlerini ikna etme konusunda ise biraz sıkıntı yaşayacak gibi görünüyor. Mevcut finansal düzenlemelerini yasal tutmayı başaran şirketler, yeni teklife karşı mücadeleyi bırakmayacağa benziyor. Şirketlerin yanı sıra İrlanda da AB’nin tasarısına karşı çıkıyor. Vergi avantajlarıyla teknoloji şirketlerinin Avrupa üssü hâline gelen İrlanda, böylelikle bir ekonomik canlılık yaratmıştı.

İLGİLİ HABERLER