Teknoloji

Avrupa Birliği büyük teknoloji şirketlerine karşı sertleşmeye hazırlanıyor

avrupa birligi genel veri koruma yonetmeligi

Avrupa Birliği, bir süredir teknoloji dünyasının dev şirketleri üzerindeki baskısını artırmış durumda. Önümüzdeki dönemde bu süreç biraz daha zorlu hâle gelecek gibi görünüyor. The Financial Times’ın haberine göre, AB daha sıkı kısıtlamalarla karşılaşması gerektiğine inandığı yaklaşık 20 teknoloji şirketinin bulunduğu bir liste oluşturmaya hazırlanıyor.

Listede yer alacak olan dev teknoloji şirketlerinin zorunlu veri paylaşımı ve daha fazla şeffaflık gibi konularda daha küçük rakiplerine kıyasla daha sert mevzuatlara bağlı tutulması gerektiği belirtiliyor. Listede pazar payı, kullanıcı sayısı gibi kriterlerin dikkate alınacağı söyleniyor.

Listede hangi şirketlerin olacağı şu an için bilinmiyor. Ancak listenin çoğunluğunu ABD merkezli büyük teknoloji şirketlerinin oluşturması muhtemel görünüyor. Amazon, Apple, Facebook ve Google gibi şirketlerin listede bulunma ihtimali bir hayli yüksek olduğu belirtiliyor.

Listenin ne zaman hazır hâle geleceği henüz kesinlik kazanmış değil. Ancak Dijital Hizmetler Yasası için hazırlanan tekliflerde Avrupa’nın yeni internet düzenlemesinin aralık ayının başları itibarıyla hayata geçebileceği belirtiliyor. Listenin de aynı dönemde hazır olabileceği konuşulsa da, şu an için bu konuda ortada somut bir işaret yok.

Zamanlama ne olursa olsun, amacın bir hayli açık olduğu söylenebilir. Avrupa Birliği bir süredir teknoloji şirketlerine ceza kesmenin ötesine geçmek ve bu şirketlerin eylemlerini hızlı biçimde değiştirmelerini sağlayacak bir yol bulmak için çalışıyor. AB’nin aklından geçen yöntemler arasında rakiplere erişim imkanı sağlamaktan bölünmeye zorlamaya kadar uzanan yollar bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER