Teknoloji

Avrupa Birliği internet devlerinin nefret söylemiyle mücadelede yetersiz kaldığını düşünüyor

avrupa birligi dijital pazarlar yasası

avrupa birligi nefret soylemiAvrupa Komisyonu, aralarında Facebook, Google ve Twitter’ın da bulunduğu teknoloji şirketlere çevrim içi ortamdaki nefret söylemine karşı daha sert önlemler alma çağrısında bulundu. Komisyon, bu çağrıya kulak verilmemesi durumunda yeni bir yasal düzenlemeyle bunun zorunlu hâle getirilebileceği uyarısını yapmayı ihmal etmedi. The Financial Times’ın haberine göre, Avrupa Birliği Adalet Komiseri V?ra Jourová tarafından hazırlanan raporda Facebook, Google, Twitter, YouTube ve Microsoft’un nefret söylemiyle mücadele için gönüllü olarak bir “ilkeler rehberi” oluşturma konusunda yetersiz kaldığı belirtiliyor.

Avrupa devletleri, teknoloji şirketlerinin nefret söylemi ve terör destekçiliğiyle mücadelede daha proaktif bir tavır takınmasını istiyor. Özellikle kıta genelinde yükselen ırkçı akımlar ve ulusal güvenlik konusundaki endişeler, devletleri kaygılandırmışa benziyor. Mülteci akınının ardından yabancı düşmanlığının yükselmesine karşı mücadele veren Almanya, nefret söylemiyle mücadele konusuna ayrı bir önem veriyor. Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, Facebook’un bir medya şirketi olduğunu ve platformdaki tüm nefret söylemlerinden sorumlu olduğunu belirtmişti.

Facebook, Twitter, Google ve Microsoft, geçtiğimiz mayıs ayında nefret söylemi şikayetlerini 24 saat içinde değerlendirme ve yanıtlama sözü vermişti. Komisyonun raporuna göre, kayıtlı şikayetlerin sadece yüzde 40’ı 24 saat içinde incelendi. 48 saatlik süre içinde incelenen şikayetlerin oranı ise yüzde 80’e yükseliyor.

Avrupa Komisyonu tarafından Reuters’e yapılan açıklamada, mevcut verilerin hedefin ulaşılabilirliğinin bir göstergesi olduğu belirtildi. Aynı açıklamada BT şirketlerinin bunun için çok daha fazla çaba göstermesi gerektiğinin de altı çizildi. Hak savunma grupları, ilkeler rehberi oluşturma kararına karşı çıkmış ve devletlerin bu yolla sorumluğu şirketlere attığını savunmuştu.

The Financial Times’ın haberine göre, YouTube şikayetlere en hızlı biçimde yanıt veren servis oldu. Nefret söylemiyle mücadele konusunda hep eleştirilen Twitter ise listenin en sonunda yer aldı. İçerik kaldırma oranları Fransa ve Almanya’da yüzde 50’yi geçerken; Avusturya’da yüzde 11’de, Almanya’da ise yüzde 4’te kaldı.

Avrupa Birliği nefret söylemi raporunu bu hafta değerlendirecek

The Financial Times’a konuşan V?ra Jourová, teknoloji şirketlerinin gönüllü çabalarının yetersiz bulunması durumunda yasal yaptırımların uygulanabileceğini belirtti. Avrupa Birliği üye ülkelerinin adalet bakanları, önümüzdeki perşembe günü raporun sonuçlarını değerlendirmek için bir araya gelecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER