Teknoloji

Jolla Saifish OS’i akıllı saatlere taşıyabilir

jolla sailfish os akilli saatAkıllı saatler artık bir zamanlar oldukları kadar popüler değil. Buna rağmen, bazı şirketler akıllı saat pazarına yetişme konusunda oldukça istekli görünüyor. Giyilebilir fitness ürünleri pazarının önde gelen oyuncularından Fitbit’in akıllı saat üreticisi Pebble’ı satın alacağı yönündeki haberler, bu isteğin bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Benzer bir hamle de işin yazılım kanadında geliyor. Jolla, Linux tabanlı Sailfish OS işletim sistemini akıllı saatlere uygun hâle getirdi. Şirket henüz Sailfish OS işletim sistemli bir akıllı saatin duyurusunu yapmış değil. Ancak en azından işin yazılım kısmını rahatlıkla becerebileceğini gösteriyor.

Jolla ve Sailfish OS’in çok renkli bir mazisi var. Jolla’nın kökleri orijinal Nokia’ya dayanıyor. Jolla, Nokia’nın Microsoft’a satılmasının ardından arkada kalan çalışanlar tarafından kurulmuştu. Bu ekip, Linux üzerine çeşitli dokunuşlar yaparak ve açık kaynak kodlarından faydalanarak Sailfish OS’i geliştirmişti. Az sayıda mobil cihaz üreten Jolla, sonrasında rotayı yazılım lisanslama işine çevirmişti. Şirketin çalışmaları, Rus hükümetinin de dikkatini çekmişti.

jolla sailfish os akilli saatJolla Sailfish OS’in hem akıllı telefon hem de tabletlere uyarlanabilmesinden oldukça gururlu görünüyor. Şirket, bu ölçeklemeyi daha küçük boyutlarda da taşıyabileceğinden emin görünüyor. Akıllı saatler de bunu kanıtlamanın en uygun yolu olarak değerlendiriliyor. Birkaç küçük dokunuşla Android Wear işletim sistemli bir saatte Sailfish OS’i çalıştırabilen Jolla, akıllı telefon ve tablettekine benzer bir deneyimi yaşatmayı vadediyor.

Jolla Sailfish OS başka üreticiler vesilesiyle akıllı saatlere taşınabilir

Sailfish OS taşıyan bir akıllı saatin piyasaya çıkıp çıkmayacağı ise belirsizliğini koruyor. Jolla Tablet’in uğradığı başarısızlığın ardından kendi cihazlarını üretmekten vazgeçen Jolla, işletim sistemini lisanslama yoluna gitmişti. Akıllı saat pazarının mevcut dinamiklerine bakıldığında Jolla’nın bu planını uygulamaya geçirmesi pek kolay görünmüyor.

İLGİLİ HABERLER