Manşetler

Avrupa Birliği mobil dolaşım ücretlerini kaldırıyor

avrupa birliği dijital hizmetler yasası
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

avrupa-birligi-bayrak-100413

2017 itibarıyla Avrupa Birliği sınırları içinde mobil dolaşım ücretlerinin kaldırılmasını öngören yasa, bugün Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandı. Söz konusu yasa, Avrupa Birliği’nde net tarafsızlığını güçlendirmek amacıyla oluşturulan ama bazı boşluklar barındıran yasa paketinin bir parçası olarak parlamentodan geçti.

Dolaşım ücretlerinin kaldırılmasına Avrupa Parlamentosu’ndan büyük destek geldi. Onaylanan yasaya göre, mobil operatörlerinin 15 Haziran 2017’den sonra dolaşım ücreti uygulaması yasaklanacak. Aboneler mobil cihazlarıyla yaptıkları dakika, SMS ve veri tüketimlerine Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ekstra bir ücret ödemeyecekler ve anavatanlarındaki tarifelerini kullanmaya devam edebilecekler.

Geçiş sürecinde de mobil dolaşım ücretleri aşağıya çekilecek. 30 Nisan 2016’dan itibaren mobil dolaşım ücretleri, yapılan aramalarda dakikası 0.05 avro, kısa mesajlarda 0.02 avro ve veri tüketiminde megabyte başına 0.05 avro olarak sınırlandırılacak. Gelen aramalara ilişkin üst sınır ise daha sonra belirlenecek.

Avrupa Parlamentosu’nun bugünkü oturumunda raportör olarak görev yapan İspanyol üye Pilar del Castillo, mobil dolaşım ücretlerinin kaldırılmasının uzun süredir pek çok kişi tarafından beklendiğine dikkat çekti. Avrupa Korsan Partisi temsilcisi Julia Reda ise parlamentodan geçen yasanın beklentileri karşılamadığını öne sürdü. Yasadaki “adil kullanım” koşulunu işaret eden Rada, bu koşulun Avrupa’da internet bariyerlerini kaldırmayı önlemekte bir araç olarak kullanılabileceğini dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER