Teknoloji

Avrupa Birliği kripto para yasasında geri adım attı

avrupa birliği kripto para

Avrupa Birliği Parlamentosu, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerine yönelik fiili yasağı kaldırdı. Tartışmalı yasa teklifi, enerji tüketimi bakımından verimsiz olan kripto paraların sebep olduğu kirliliği ortadan kaldırmayı amaçlıyordu. Yasa teklifi geri çekilse de, hem iklim hem de enerji krizleriyle mücadele eden Avrupa Birliği’nin kripto para birimlerine baskısının sürmesi bekleniyor.

Parlamentonun ekonomik ve parasal işler komitesi, dijital varlıkların düzenlemesine yönelik yasa tasarısıyla ilgili çalışmaların sürmesine karar verdi. Ancak ilk taslakta bulunan ve Avrupa Birliği sınırlarında yaşayanların kripto para çıkarmak için yoğun enerji tüketen süreçlere yönelik yasaklar kaldırıldı.

Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerinin yoğun elektrik tüketimi alarm zillerinin çalmasına neden olmuştu. Bu süreçte gerçekleşen sera gazı salınımı da endişeleri biraz daha körüklemişti. Avrupa Birliği’nde bir süredir devam eden enerji krizi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından biraz daha derinleşecek gibi görünüyor. AB, bu süreçte enerji alanında Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor.

Bitcoin ağının yıllık elektrik tüketimi Norveç’in yıllık tüketiminden fazla. Eğer Bitcoin bir ülke olsaydı, yıllık elektrik tüketimi bakımından dünyada 27. sırada olacaktı. Bu elektriğin büyük kısmı, işlemleri doğrulama sırasında kullanılıyor. Yeni paralar çıkarmak ve işlemleri doğrulamak için özel bilgisayarlar kullanıyor. Bu işlemlerdeki bilmecelerin giderek zorlaşması daha güçlü bilgisayarları gerektiriyor. Daha güçlü bilgisayarlar da güç tüketimini artırıyor.

Bu süreç yoğun güç tüketimi gerektirdiği için Avrupa Birliği, kripto para madenciliğindeki doğrulama aşamasını yasaklamayı değerlendirmişti. Yasa tasarısının daha önceki taslaklarında, doğrulama süreci için daha az güç tüketen yöntemler önerilmişti. Bu öneriler kripto para dünyasından tepki görmüş ve taslağın Bitcoin’i öldürmeye yönelik bir girişim olduğu savunulmuştu. Bu öneri taslaktan çıkarılırken, Avrupa Komisyonu’nun kripto para madenciliğini daha “sürdülebilir” hâle getirilmesi için çalışmalarını sürdüreceği ifade edildi.

Avrupa Birliği tarafından değerlendirilen çözüme karşı çıkan kripto para endüstrisi, uzun süredir çevreye olan etkisini azaltmanın yollarını arıyor. Ethereum ağında uzun yıllardır doğrulama aşamasından bilmece çözümünü kaldıracak bir yöntem konuşuluyor. Daha az enerji tüketecek bu yöntemin Bitcoin için de işe yarayacağı söylense de, Ethereum’un Bitcoin’i takip etmesi beklenmiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER