Eğlence

Avrupa Birliği Spotify’ın şikayeti nedeniyle Apple hakkında inceleme başlatıyor

avrupa birligi spotify apple

Avrupa Birliği Apple hakkında Spotify tarafından gündeme getirilen iddiaların dayanağı olduğuna inanmış gibi görünüyor. The Financial Times’ta yer alan habere göre, Avrupa Birliği’nin rekabet komiserleri Apple hakkında rekabete aykırı uygulamalarda bulunduğu gerekçesiyle inceleme başlatmaya hazırlanıyor. Spotify, Apple’ın hem kendisini hem de Apple Music‘e rakip olabilecek diğer servisleri App Store politikalarını kullanarak engellemeye çalıştığını öne sürmüştü. Haberde resmi incelemenin birkaç hafta içinde başlatılacağı belirtiliyor.

Konuyla ilgili olarak şimdilik Apple’dan da Spotify’dan da bir açıklama gelmiş değil. Ancak Apple, Spotify’ın iddialarını çok daha önce reddetmişti. Spotify’ın hamlesinin ardında finansal motivasyonların olduğunu savunan Cupertino merkezli şirket, Spotify’ın App Store’a katkı yapmadan altyapısından yararlanmaya çalıştığını öne sürmüştü. Apple Music’e yazılım seviyesinde avantaj sağladığı iddiasını da reddeden Apple, Spotify ile AirPlay ve Siri entegrasyonları için görüşmeler yaptığını belirtmişti.

App Store’daki geliştiriciler; abonelik gelirlerinde ilk yılda yüzde 30, daha sonrasında ise yüzde 15’lik bir payı Apple’a aktarıyor. Ancak abonelik işlemleri için kullanıcıları başka bir web sitesine yönlendirmelerine de izin verilmiyor. Bu da geliştiricilerin App Store üzerinden başlatılan abonelikler için ekstra bir ücret almasına sebep oluyor.

Avrupa Birliği Apple hakkında inceleme başlatsa da, bunun Spotify’a istediğini verip vermeyeceği konusunda bir şey söylemek pek kolay değil. Apple’ın aboneliklerden aldığı payı düşürmesi veya cihazlarının üçüncü taraf servislerle daha iyi çalışmasını sağlaması muhtemel görünüyor. Bu durum kullanıcılar için avantaj yaratacak gibi görünse de, servis gelirlerini artırmak için ciddi çaba sarfeden Apple’ın bilançolarına darbe vurabilir.

İLGİLİ HABERLER