Ulaşım

Audi sürücüsüz otomobil çalışmalarında yapılmayanı deniyor

audi surucusuz otomobilSürücüsüz otomobiller için pek bilinmese de bir notlama ölçeği bulunuyor. Sınıflandırma sıfırdan başlıyor. Bu seviyede otomobilin kontrolünden, hızlanmasından ve yavaşlamasından sürücüler sorumlu oluyor. Kısacası hız kontrol özelliğine bile sahip olmayan otomobiller bu kategoriye dahil ediliyor. Sınıflandırma 5. seviyede son buluyor. Bir direksiyona veya sürücüye bile ihtiyaç duymayan otomobiller bu grupta yer alıyor. Hâli hazırda yarı otonom özelliklere 2. seviye bir deneyimle erişiliyor. Tesla Autopilot ve Cadillac Super Cruise gibi sistemlerde otomobil belli durumlarda kendisini kontrol edebiliyor. Ancak yine de sürücünün direksiyon başında durması ve yola dikkat kesilmesi gerekiyor. Audi sürücüsüz otomobil çalışmalarında 3. seviyeye yeni A8 ile geçiyor.

İlk teknoloji zirvesini düzenleyen şirket, 3. seviye otonomiye sahip yeni A8’i duyurdu. Yeni A8’de otomobil kendisini kontrol ederken sürücünün yola dikkat etmesi gerekmiyor. Söz konusu nitelik, son kullanıcıya ulaşan otomobiller arasında bir ilk niteliği taşıyor.

Pek çok otomobil üreticisi, 3. seviyeyi atlayarak doğrudan 4. seviyeye geçmeyi seçmişti. 4. seviyede otomobil büyük çoğunlukla insan etkileşimi olmadan ilerleyebiliyor. Sadece sistem hatası olduğunda veya koşullar gerektiğinde direksiyon başındaki sürücü kontrolü ele alıyor.

3. seviyedeki bir otomobil, direksiyon başındaki sürücünün dikkatine muhtaç kalmadan ilerleyebiliyor. Ancak bazı koşullar bu durum için istisna oluşturabiliyor. Yine de, 3. seviye hâli hazırda yollarda olan ve sürekli olarak sürücü ilgisi gerektiren sistemlere kıyasla büyük bir sıçrama anlamına geliyor. Söz konusu seviye, Audi tarafından “koşullu otomasyon” olarak tanımlanıyor.

Audi sürücüsüz otomobil teknolojisinde dördüncü seviyeye geçmek için zaman kaybetmeyebilir

Audi 3. seviyeye geçiş yapsa da, donanım izin verdiği takdirde bir yazılım güncellemesiyle 4. seviyeye geçebileceğinin ipucunu da verdi. Yeni A8’in yollarda boy gösterebilmesi konusunda en önemli kriter ise ülkelerdeki yerel düzenlemeler olacak gibi görünüyor. 3. seviye otonom araçlara izin verilmeyen ülkelerde yeni A8’in yollara çıkması zor olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER