İncelemelerManşetler

Asus ZenPower 10050 İncelemesi

asus-zenpower-inceleme-00013

Mobil cihazlar ekran, işlemci, depolama alanı, kamera gibi birçok unsur bakımından önemli gelişimler kaydetti, ancak söz konusu pil olunca durumun birkaç yıl öncesinden çok da farklı olmadığını görüyoruz. Üreticiler çeşitli yazılım tabanlı çözümlerle telefonun pilinden maksimum verimi elde etmeye çalışıyor, ancak günün sonunda özellikle birçok akıllı telefonun pili bitmeye yakın hâle geliyor.

Akıllı telefon sayısının ve kullanımının artması beraberinde yeni bir ürün segmentinin büyümesine neden oldu. Bugün bir telefon mağazasına gittiğinizde, akıllı telefonların hemen yanında genellikle “powerbank” olarak adlandırılan taşınabilir şarj cihazlarının bulunduğunu görürsünüz. Piyasada farklı kapasitelerde ve boyutlarda birçok farklı şarj cihazı seçeneği bulunuyor. Bunların arasına Asus da ZenPower adlı ürün serisiyle katılıyor. ZenPower 10050 adlı ürün bir süredir elimizde, şimdi bu 10050 mAh gibi yüksek bir kapasiteye sahip ürünle ilgili izlenimlerimizi paylaşma zamanı.

asus-zenpower-inceleme-00008asus-zenpower-inceleme-00004asus-zenpower-inceleme-00019asus-zenpower-inceleme-00015asus-zenpower-inceleme-00016asus-zenpower-inceleme-00009ZenPower 10050’nin boyutlarına baktığımızda küçük, ama biraz hantal durduğunu görüyoruz. 90.5 x 59 x 22 mm.’lik boyutlara ve yaklaşık 250 gr. ağırlığa sahip olan bu ürün biraz ağır, ayrıca kalınlığı da az sayılmaz. Kalın olması nedeniyle cebinize sığdırmanız biraz zor olabilir, ancak nispeten düşük en ve boy değerlerine sahip olmasının yardımıyla çantanızda çok fazla yer tutmayacaktır. Üst ve alt yüzleri dışında ZenPower’ın yüzeyi metalle kaplı. Üst ve alt yüzlerle buluştuğu çizgiler epey keskin, ancak diğer yüzlere geçişlerde hafif kavis verilmiş ve süreklilik sağlanmış. Yüzey metal olduğu için öz ısı doğal olarak düşük, bu da ZenPower’ı çoğu zaman elinize aldığınızda yüzeyin epey soğuk olduğunu hissetmenize yol açacaktır. Metal kullanımı, soğukluk gibi unsurlar ZenPower’ın lüks bir ürün gibi algılanmasını sağlıyor. Bu arada ZenPower’ın metal kaplı yüzeylerinden birine yerleştirilen Asus logosu da oldukça güzel duruyor.

ZenPower’ın beyaz plastik kaplı alt kenarında bu ürüne ait çeşitli bilgiler mevcut. Yine beyaz plastikten yapılmış üst tarafta ise kullanımı sağlayan çeşitli elemanları görüyoruz. Güç butonu yeteri kadar büyük, hafif bir dokunuşla ürünün çalışmasını sağlayabilirsiniz. Güç butonunun hemen yanında bulunan dört adet LED ışık da ZenPower’ın 10050 mAh’lik kapasitesinin ne kadarının dolu olduğunu gösteriyor.

Dört LED ışığının her biri yüzde 25’lik kapasitenin dolu olduğu anlamına geliyor. Tek bir ışık yanıyorsa kapasite yüzde 25’in altında, iki ışık yanıyorsa yüzde 25-50 arasında, üç ışık yanıyorsa yüzde 50-75, ışıkların hepsi yanıyorsa da yüzde 75 ile tamamı arasında bir doluluk var demektir. ZenPower’ı şarj ederken de bu LED lambalar pilin doluluk durumuna göre sırayla yanıp sönüyor.

LED göstergelerinin hemen yanındaysa USB ve microUSB portlarını görüyoruz. Eğer bir mobil cihazı ZenPower ile şarj edecekseniz kabloyu USB portuna takıp diğer ucu da mobil cihaza bağlamalısınız. ZenPower’ı şarj ederken microUSB portunu kullanmanız gerekiyor.

ZenPower’ın kutusundan kısa, ancak elastik ve yassı görünüme sahip bir microUSB-USB kablosu çıkıyor. Bu kablonun kısa tutulması iyi olmuş. Hem ürünün küçük ambalajında yer tutmuyor, hem de akıllı telefonunuzu ZenPower ile şarj ederken onun üstüne koyduğunuzda, kısa ve elastik oluşu sayesinde akıllı telefon için bir destek oluşturuyor. ZenPower’ı bilgisayarın USB portuna bağlayıp şarj ederken de bu kısa kablo çok sorun yaratmıyor. Ancak ZenPower’ı bir adaptör yardımıyla prize takıp şarj etmek istiyorsanız, bu kısa kablo yerine başka bir microUSB-USB kablosu kullanmanızda fayda var. Ne var ki, Asus bunu önermiyor ve ZenPower’ın sadece kutusundan çıkan kablo kullanılarak şarj edilmesini öneriyor.

ZenPower’ın 10050 mAh pili Samsung Galaxy S6, HTC One M9, Asus ZenFone 2, iPhone 6 Plus gibi akıllı telefonları üç kez tam dolduracak şekilde şarj edebilecek kapasiteye sahip. Pil kapasitesi daha küçük olan iPhone 6 ve benzeri cihazları bundan daha fazla kez şarj edebilirsiniz. ZenPower’ın farklı telefonları ne kadar sürede şarj edebildiği telefonların pil kapasitelerine, şarj sırasında telefonun uçak modunda olup olmamasına, 3G veya Wi-Fi gibi bağlantıların açık olmasına bağlı olarak değişebiliyor. Örneğin yüzde 23’lük pili kalmışken ZenPower’a bağladığımız General Mobile 4G, sadece 20 dakikada yüzde 40’lık şarj seviyesine ulaştı.

Anlayacağınız ZenPower kısa sürede yüzde 20-30 gibi, telefonun birkaç saat daha çalışmasını sağlayacak ek gücü sağlıyor. Üstelik ZenPower’ın tasarımı bağlandığı telefonla tek elde birlikte tutulmasına da olanak sağlıyor. Yani telefonunuz ZenPower’a bağlı şekilde şarj olurken, onu tek elle tutmaya ve fazla rahatsızlık duymadan kullanmaya devam edebilirsiniz. Üstelik ZenPower’ın ısınma problemi yok, genellikle soğuk olan metal yüzeyini telefonun, kullanım sırasında işlemciye bağlı olarak artabilecek sıcaklığını az da olsa frenleyecek bir unsur olarak düşünebiliriz.

ZenPower’ı şarj etmek için en pratik yol bilgisayarınızın USB portuna, kutusundan çıkan kablo aracılığıyla bağlamak olacaktır. Ancak uygun bir seyahat şarj adaptörünü de kullanarak prize takılı hâlde şarj edebilirsiniz. Bilgisayara bağlı şekilde 10050 mAh kapasiteli pili şarj etmek biraz uzun zaman alacaktır. Bu nedenle prize takarak şarj etmek daha uygun gibi görünüyor, ancak bu yolu seçerseniz de ZenPower’ı destekleyecek sehpa, masa gibi bir yüzeye ihtiyaç olacaktır, aksi takdirde kısa kablo nedeniyle ZenPower’ın prizden sarkmış şekilde duracaktır. Aslında kısa kablosu elastik ve kolay kolay zarar görmez gibi görünüyor, ancak yaklaşık 7 saatte tam dolu hâle gelen ZenPower’ı o kadar uzun süre boyunca asılı hâlde tutmak istemezsiniz.

Sonuç olarak ZenPower, 10050 mAh gibi yüksek bir kapasiteyi kompakt boyutlarda sunuyor. Metal kullanımı nedeniyle normale göre biraz daha ağır olan bu cihaz, biraz kalın olmasına rağmen ergonomik olarak nitelendirilebilir. Boyutları ve kalınlığıyla akıllı telefonunuzu şarj ederken destekliyor ve telefon-şarj aleti ikilisini tek elde birlikte tutup telefonunuzu normal şekilde kullanmanıza imkan tanıyor. Sağlam yapısı, lüks görünümü, şarj olurken veya başka bir cihazı şarj ederken ısınmaması da ZenPower’ın artıları arasında bulunuyor. Eğer 10050 mAh kapasiteli pilin şarjı için gereken süre biraz daha azalsaydı, ZenPower 10050 için kusursuz bir ürün nitelendirmesini yapabilirdik, ancak o kadar kusur kadı kızında da olur deyip geçiyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER