Manşetler

Asus ZenFone 5 DxOMark’ın testinden başarıyla geçti

asus zenfone 5
Asus ZenFone 5

Asus ZenFone 5 yapay zekâ destekli kamera özellikleriyle iddiasını ortaya koyuyordu. Telefon DxOMark kamera testinden sınıfı geçmiş gibi görünüyor.

Son zamanlarda amiral gemisi akıllı telefonların çıkışıyla aynı zamanlarda, bu telefonların DxOMark adı verilen fotoğrafçılık yetenekleri testinden ne kadar yüksek puanlar aldıklarına dair haberler görür olmuştuk. Benzer durum Asus’un Türkiye’de de piyasaya sunulan yeni Android telefonu ZenFone 5 için de geçerli oldu. İlk kez bir Asus akıllı telefonu DxOMark’ın testinden geçti ve dikkate değer bir başarı sergiledi.

ZenFone 5 teknik özellikler itibarıyla en üst seviyede sayılmaz. Qualcomm Snapdragon 636 işlemci, 4 GB RAM, 6.2 inçlik ekran gibi özelliklere sahip olan bu telefon daha çok orta veya orta üst segment telefon seviyesinde bulunuyor. Ancak hem tasarımı hem de çerçevesiz ve çentikli ekranıyla üst sınıf telefonlara da göz kırmıyor. Tabii ki, DxOMark daha çok kameralarla ilgileniyor. Telefonun arkasında 12 megapiksel, f/1.8 Sony IMX363 sensörlü ana kamera ve ona eşlik eden 8 megapiksel, f/2.0, geniş açılı ikinci bir kamera bulunuyor.

asus zenfone 5 dxomark
Parlak ışık altında ZenFone 5’in iyi performans sergilediği, ancak mavi gökyüzü gibi sahnelerde parlaklık gürültüsünün fark edildiği söyleniyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse, donanımsal açıdan kameralar çok üst düzeyde sayılmaz, normal bir orta segment akıllı telefonda bu seviyelerde kameraları görüyoruz. Şaşırtıcı olmayacak biçimde, kameralar parlak ışık altında iyi sonuç sergiliyor, ancak özellikle mavi gökyüzünün bulunduğu sahnelerde hafif de olsa parlaklık gürültüsü oluşuyor. Düşük ışık altında ise, kameranın bocalamaya başladığı söyleniyor. Yine de, daha karanlık koşullarda bile otomatik odaklamanın övgüye değer olduğuna dikkat çekiliyor.

Arkada iki adet kameranın bulunması ZenFone 5 ile arka planı bulanık, bokeh efektli fotoğrafların çekilmesini yeterli kılıyor. Sonuçların muhteşem olmasa da, makul olduğu belirtiliyor. İkinci kamera geniş açılı olduğu için, yakınlaştırma performansının da etkileyici olmadığına dikkat çekiliyor. Video kaydının, genel sonucu olması gerektiğinden daha da düşük seviyeye çektiğine de vurgu yapılıyor.

asus zenfone 5 dxomark
ZenFone 5’in iki arka kamerası sayesinde arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflar çekilebiliyor.

Her ne olursa olsun, Asus ZenFone 5 aldığı ortalama 90 puan ile fotoğrafçılık tarafında çantada keklik olmadığını gösteriyor. ZenFone 5 ile daha üst sınıf ZenFone 5z arasında kamera özellikleri arasında bir değişiklik yok, ancak Snapdragon 845’in kullanılması kamera performansının biraz daha yüksek seviyeye çıkarılmasını sağlayabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER