Teknoloji

Asus ZenBook Flip UX360UA İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Dizüstü bilgisayar pazarı son birkaç yıldır küçülse de, bu durum üreticileri en ince ve en hafif cihazı üretmek için yarışmaktan alıkoymuyor. Apple MacBook piyasadaki en ince ve en hafif taşınabilir bilgisayarlardan biri olsa da, tek USB-C girişinden faydalanabilmek için bir sürü dönüştürücü taşımak kullanıcılar için zahmetli olabiliyor. Windows PC üreticileri bu konuda daha bonkör davranıyor. Dell XPS 13’te USB-C girişinin yanında iki adet USB 3.0 girişi de bulunuyor. Asus da ZenBook Flip UX360UA ile hafifliği, kolay taşınabilirliği ve tablet formatında kullanım imkanını birlikte sunuyor. Asus ZenBook Flip UX360UA inceleme yazımızda hafifliğiyle dikkat çeken dizüstü bilgisayara dair detayları bulabilirsiniz.

Asus ZenBook Flip UX360UA inceleme: Tasarım

ZenBook Flip UX360UA, Asus’un ZenBook serisindeki genel tasarım anlayışını devam ettiren bir cihaz olarak nitelenebilir. 1.37 cm. kalınlığındaki kasasıyla görenleri ilk bakışta etkilemeyi başaran dizüstü ZenBook Flip UX360UA, tartıda sadece 1.29 kilogram çekiyor. Dizüstü bilgisayarın çarpıcı tasarımındaki bazı dokunuşları hemen anlamak mümkün olmasa da, cihaz görsel açıdan kendisini kalabalıktan ayırabiliyor. Bükümlü metal kapağın üzerindeki fırçalanmış güneş ışığı efekti, özellikle gün ışığı altında etkileyici görünüyor.

Bu kapağın altındaki 13.3 inç Full HD parlak ekranın güneş ışığı altındaki performansı içinse aynı şeyleri söyleyebilmek pek mümkün değil. Güneş ışığı altında ZenBook Flip UX360UA’yı kullanmak zaman zaman zorlu bir deneyime dönüşebiliyor.

ZenBook Flip UX360UA kadar ince dizüstü bilgisayarlarda yapısal sertlik bir endişe konusu olabiliyor. ZenBook Flip UX360UA da özellikle klavye kısmında biraz esniyor. Bunun sonucunda ortaya biraz yumuşak bir yazı deneyimi çıkıyor. Ancak bunun kötü bir şey olmadığını belirtmek gerekiyor. Dizüstü bilgisayarın ekranında da biraz esneme olsa da, alüminyum çerçeve sayesinde şasi elastik açıdan zorlandığında bile sağlam bir hissiyat veriyor.

Asus ZenBook Flip UX360UA inceleme: Klavye

ZenBook Flip UX360UA taşınabilirlik bakımından oldukça rahat bir dizüstü bilgisayar. İnce kasayı, ortalamanın altı kalınlıktaki bir çerçeveye sahip ekran tanımlanıyor. Dizüstü bilgisayarın izleme dörtgeni ve klavye için sunduğu alan da fazlasıyla yeterli.

Klavyenin arkadan aydınlatmasının olmaması, yazı yazmayı biraz zorlaştırıyor. Ancak bunun dışında yazı yazma deneyimde herhangi bir sorun hissedilmiyor. Tuşlar arasındaki mesafe yeterli seviyede. Bu da yazı yazanların işini önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Tuş diziliminin normlara uygun olduğunu belirtmekte de fayda var.

İzleme dörtgeni de aynı ferahlığı sağlıyor. Gerekli tutunmayı sunan izleme dörtgeni sayesinde Windows 10’un Bildirim Merkezi’ne hareketlerle hızlı biçimde erişilebiliyor. Tıklamalarda hissedilebilir ve işitilebilir bir geri bildirim sağlayan izleme dörtgenin tepkisellik ve doğruluk seviyesi de yüksek.

Asus ZenBook Flip UX360UA inceleme: Girişler ve Ses

İnce ve hafif bilgisayarlarda genellikle girişlerden feragat edilir. Ancak Asus büyük dizüstü bilgisayarlarda görmeye alıştığımız girişleri koruma konusunda etkileyici bir iş sergiliyor. ZenBook Flip UX360UA’da iki adet USB 3.0, bir tane de USB-C girişi bulunuyor. Mini HDMI girişi ve 3.5 mm. kulaklık jakı dışında tam boy bir SD kart okuyucusu barındırması da dizüstü bilgisayarın dikkat çeken yönleri arasında yer alıyor.

Asus’un incelik ve farklı formlarda kullanım uğruna fedakarlıkta bulunduğu yerlerden birisi hoparlörün konumu oluyor. Dizüstü bilgisayar formunda kullanılırken, hoparlörler altta kalıyor. Bu da bilgisayarda yazı yazarken bir şeyler dinlemek isteyenlerin ses deneyimini olumsuz yönde etkiliyor. ZenBook Flip UX360UA’yı çadır formunda veya tablet modunda kullanıp video izlerken ise böyle bir sorun yaşanmıyor.

Harman imzalı hoparlörlerden yüksek seviyede ses çıkıyor. Ancak bazen ses arttığında bozulmalar yaşanabiliyor. Bastaki eksiklik de ayrıca dikkat çekiyor. Asus’un ince ve dönüştürülebilir bir kasa için ses deneyiminden feragat etmesini normal karşılamak gerekiyor.

Asus ZenBook Flip UX360UA inceleme: Ekran

ZenBook Flip UX360UA’da Full HD çözünürlüklü 13.3 inç dokunmatik ekran bulunuyor. Bu ekran genel olarak çok iyi bir performans sergiliyor. Doygunluk bakımından iyi bir denge tutturan ekranda yazılar oldukça keskin biçimde gösteriliyor.

Rakip ürünler gibi Quad HD veya 3K çözünürlüklü olmasa da, ZenBook Flip UX360UA’nın ekranı canlılık konusunda tatmin edici bir iş çıkarıyor. Ekranın görüntüleme açıları için de “muhteşem” sıfatı kullanılabilir. Bazı ekstrem açılarda, az da olsa, gökkuşağı etkisi görülüyor. Ancak bu durum bir sorun teşkil etmiyor.

Ekranın zayıf noktası ise parlama. ZenBook Flip UX360UA’nın parlak ekranı, fazlasıyla yansıtıcı. Bu da dizüstü bilgisayarla dış mekanlarda çalışmayı neredeyse imkansız hâle getiriyor. Dizüstü bilgisayarını açık havada da sıklıkla kullanmayı sevenler için bunun üzücü bir durum olduğu söylenebilir.

Asus ZenBook Flip UX360UA inceleme: Donanım ve Performans

Test merkezimizdeki ZenBook Flip UX360UA, 64-bit Intel Core i7-6500U işlemci taşıyor. Bu işlemciye 8 GB RAM ve 512 GB M.2 SATA SSD eşlik ediyor. Bu kurulumun üst segmentte konumlanan bir ZenBook için standart olduğu söylenebilir.

SSD’si günümüz kriterleri çerçevesinde yavaş kalsa da, bilgisayar günlük görevleri yerine getirme konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyor. Core i7 işlemcinin varlığı bu durumda önemli rol oynuyor gibi görünse de, Core i5 modellerin de standart görevler konusunda aynı performansı sergilemesi sürpriz olmayacaktır. Hatta Core i5 işlemcili modelin biraz daha az ısınması, bazı kullanıcılar için bir tercih sebebi olabilir.

ZenBook Flip UX360UA beraberinde çok sayıda ön yüklü uygulama getiriyor. Bu uygulamalardan bazıları, dizüstü bilgisayarın performansının düşmesine neden olabiliyor. Dolayısıyla kullanıcıların bu uygulamaları gözden geçirmesi ve ihtiyaçları doğrultusunda bazılarını cihazdan kaldırması faydalı olabilir.

Ön yüklü sunulan uygulamalardan biri olan Asus SwitchLock, ZenBook Flip UX360UA’nın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Ekranın 180 derece döndürüldüğünü anlayan uygulama, dizüstü bilgisayarı otomatik olarak Windows 10’un tablet moduna geçiriyor. Bu moda geçildiğinde klavye ve izleme dörtgeni otomatik olarak devre dışı bırakılıyor. Dizüstü bilgisayar moduna geçildiğinde de hem klavye hem de izleme dörtgeni tekrar aktif hâle geliyor.

Zaman zaman dizüstü bilgisayar moduna geri dönüldüğünde izleme dörtgeni çalışmayabiliyor. Ancak bu sorun için de bir çözüm mevcut. Manuel olarak tablet moduna geçip daha sonra dizüstü bilgisayar moduna dönüldüğünde ortada bir sorun kalmıyor.

ZenBook Flip UX360UA, genel hatları itibarıyla taşıdığı platformdan beklenen bir performans sergiliyor. Çoklu görev konusunda herhangi bir problem yaşamayan dizüstü bilgisayar, ofis görevlerini de sıkıntı yaşamadan yerine getiriyor. Multimedya içerikler konusunda da başarılı bir iş çıkaran ZenBook Flip UX360UA ile grafik talepleri düşük olan oyunlar da rahatlıkla oynanabilir.

Projelerin kapsamı fazla genişletilmezse, ZenBook Flip UX360UA’ta Photoshop gibi talepkâr uygulamalar bile sıkıntı yaşamadan kullanılabilir. Dizüstü bilgisayar Geekbench 4 benchmark testinde tek çekirdekte 3623, çok çekirdekte ise 7388 puan alıyor.

Asus ZenBook Flip UX360UA inceleme: Pil

ZenBook Flip UX360UA’da 57 Wh kapasiteli bir pil bulunuyor. Bu kapasite kullanım yoğunluğuna göre 5 ila 10 saat arasında değişen bir pil ömrü sunuyor. Tarayıcı tercihi, multimedya içerik tüketimi ve cihazın modu bu sürenin belirlenmesinde etkili oluyor.

Örneğin; ekranın parlaklık seviyesi yüzde 40’tayken ve cihaz Dengeli Mod’dayken ve Wi-Fi açıkken Windows 10’un Movie uygulaması üzerinde 10 saat boyunca tam ekranda 1080p çözünürlüklü .mkv videoları izlenebiliyor. Ancak aynı kriterlerle film izlemek yerine Microsoft Edge ile yoğun biçimde internette gezinildiğinde bu süre 4 saat 30 dakikaya kadar inebiliyor.

Asus ZenBook Flip UX360UA inceleme: Sonuç

ZenBook Flip UX360UA, genel hatları itibarıyla piyasadaki en dikkat çekici 13 inçlik melez cihazlar arasında yer alıyor. Etkileyici bir dış görünüşe sahip olan dizüstü bilgisayar, kaliteli bir işçilikle üretildiğini de hemen belli ediyor. Hem dizüstü bilgisayar hem de tablet olarak rahatlıkla kullanılabilen ZenBook Flip UX360UA, günlük kullanımda fazla ısınmadan çalışıyor. Ortalama üzeri olarak nitelenebilecek bir pil ömrü sunan cihaz, klavye ve izleme dörtgeniyle de vadettiği rahat kullanım deneyimini destekliyor.

asus zenbook flip ux360ua incelemeTasarımı, hafifliği ve kolay taşınabilirliği ZenBook Flip UX360UA’yı etkileyici kılan unsurların başında geliyor. Core i7 işlemciyle desteklenen performans da bu unsurları destekliyor. Ekranın dış mekanlarda fazlasıyla parlaması ve dizüstü bilgisayar modunda hoparlörden oldukça az ses gelmesi ise cihazın sunduğu deneyimi gölgeleyen unsurlar oluyor.

İLGİLİ HABERLER