Teknoloji

Asus VivoWatch BP: Asus’tan tansiyon ölçebilen saat

asus vivowatch bpAsus VivoWatch BP adını taşıyan yeni saatini Computex 2018’de görücüye çıkarttı. Saatin adındaki “BP” etiketi, Türkçede “Kan basıncı” anlamına gelen “Blood Pressure” tamlamasının kısaltması olma niteliğini taşıyor. VivoWatch BP, tüketici elektroniği pazarında şişen bir tüp olmadan tansiyon ölçebilen ilk cihaz olmasıyla dikkat çekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her beş kişiden biri yüksek tansiyon sorunundan muzdarip. Yüksek tansiyon kaynaklı rahatsızlıklar ise her yıl yaklaşık 9.4 milyon kişinin ölümüne sebep oluyor. İnsan sağlığı için önemli bir değer olan tansiyon, pek çok kişi tarafından ihmal ediliyor. VivoWatch BP, tansiyon ölçümünü kolaylaştırmayı ve bu ihmali ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Saat tansiyonu ölçmek için PPG ve EKG sensörlerinden oluşan bir birleşimi kullanıyor. PPG sensörleri kalp atış hızı oranını tespit ederken, EKG sensörleri kan akışını izliyor. Ölçüm için kullanıcıların parmaklarını 15 ya da 20 saniye boyunca ön paneldeki sensöre basılı tutmaları gerekiyor. Kan basınıcının ölçümünün ardından sonuçlar ekranda görülüyor.

VivoWatch BP sahipleri saatleri ile sağlıklarını sürekli olarak gözetim altında tutabilecek. Cihazdaki iki PPG sensöründen biri sürekli olarak kalp atış hızını ölçüyor. Bu sayede gerektiğinde ihtiyaç duyulan verilere rahatlıkla erişilebiliyor. Uyku takibi yapabilen VivoWatch BP, egzersizler sırasında da kan basıncını ve kalp atış hızı ölçümünü sürdürüyor.

VivoWatch BP’de GPS bulunuyor. Bu sayede bir telefon olmadan konum takibi ve paylaşımı yapmak mümkün oluyor. Asus’tan yapılan açıklamada, yayınlanacak bir yazılım güncellemesi ile VivoWatch BP’nin sağlık değerlerindeki değişimlerden aile üyelerini haberdar edeceği belirtildi.

VivoWatch BP, Asus’un KoodOS adını taşıyan işletim sistemini barındırıyor. Saat hem iOS hem de Android cihazlarla eş zamanlanabiliyor. HealthConnect adını taşıyan uygulama ise hem tüm ölçümleri bulutta saklıyor hem de kullanıcılara almaları gereken ilaçları hatırlatıyor. Asus HealthAI uygulaması ise kullanıcıların ölçümlerini analiz ederek daha sağlıklı bir yaşam için tavsiyelerde bulunacak.

Asus VivoWatch BP, suya ve toza dayanıklılık konusunda IP67 sertifikasına sahip. 28 gün pil ömrü vadeden saat, yaz mevsiminde satışa sunulacak. Asus VivoWatch BP’nin fiyat etiketinde ne kadar yazacağı ise henüz bilinmiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER