İncelemelerManşetler

Asus ROG Strix GL553VD İncelemesi

Asus oyun bilgisayarı denince akıllara gelen ilk üreticiler arasında yer alıyor. Şirket Republic of Gamers (ROG) markası altında oyunculara oldukça gelişmiş ve fiyat/performans oranı yüksek cihazlar sunuyor. ROG Strix GL553VD de şirketin portföyünün önemli parçalarından biri olma özelliğini taşıyor. Asus ROG Strix GL553VD inceleme yazımızda oyunculara yönelik dizüstü bilgisayara dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Asus ROG Strix GL553VD inceleme: Tasarım

Asus ROG Strix GL553VD, tasarımı itibarıyla içinde bulunduğu orta sınıf oyun bilgisayarlarının genelinden fazla uzaklaşmıyor. İnce bir kasa veya üst sınıf tasarım gibi unsurlara öncelik vermeyen Asus, bunlar yerine oyuncuları daha fazla ilgilendirecek dokunuşlar yapmayı tercih etmiş.

Bu dokunuşlar arasında ilk olarak kasaya eklenen neon turuncu tonlar göze çarpıyor. Kapaktaki turuncu ROG logosu ve etrafındaki çizgilere ek olarak, klavyenin altındaki ROG logosunda ve izleme dörtgeninin çerçevesinde de tercih turuncudan yana kullanılmış. RGB klavye aydınlatması ve fırçalı görünümlü siyah metal çerçeve de dikkat çeken unsurlar arasında bulunuyor. Asus’un oyun bilgisayarlarının klasik görünümüne modern bir dokunuş eklediğini söylemek çok da yanlış olmayacaktır. Ancak ROG Strix GL553VD’nin ince ve narin bir cihaz arayanlara uygun olmadığını belirtmek gerekiyor.

Üretim kalitesi konusunda ise hem olumlu hem de olumsuz noktalardan bahsetmek mümkün. Klavye tepsisinin esnekliğinin alışılagelenden biraz daha fazla olduğu söylenebilir. Buna ek olarak, şasinin üst ve alt kısımları arasındaki boşluğun oldukça fazla olması göze çarparken bu da ekran bölümüne ekstra esneklik sağlıyor.

2,5 kilogram ağırlığındaki Asus ROG Strix GL553VD, taşıması kolay bir cihaz değil. Ancak bu durum, cihazın standart çantalara sığmadığı anlamına gelmiyor. 15.6 inç ekranlı dizüstü bilgisayarlar için üretilmiş çantaların tamamı, ROG Strix GL553VD’yi taşırken kullanılabiliyor.

Asus ROG Strix GL553VD giriş sayısı bakımından oldukça zengin bir cihaz. Dizüstü bilgisayarın sol kenarında gigabit Ethernet, HDMI, iki adet USB 3.0 ve bir adet de USB-C girişi bulunuyor. Bunlara ek olarak, 3.5 mm. kulaklık jakı yer alıyor. Kasanın ön kenarında ise ilk bakışta göze çarpmayan bir SD kart girişi bulunuyor. Sağ tarafta ise USB 2.0 girişi ve DVD okuyucusu yer alıyor.

Asus ROG Strix GL553VD inceleme: Klavye

Asus ROG Strix GL553VD oldukça geniş ve boşlukları iyi ayarlanmış bir klavyeye sahip. Klavyedeki tuş diziliminde rahatsız edici bir sıra dışılık veya ihmal bulunmuyor. Klavyenin sağ üst kısmında kullancıları doğrudan Asus’un ROG oyun yazılımına götüren bir kısayol tuşu bulunuyor.

W, A, S ve D tuşları beyaz bir gölgelendirmeyle daha görünür hâle getirilirken, W’nun üstünde oyuncuların orta parmaklarının yerini bilmesini sağlayacak küçük bir çıkıntı bulunuyor.

Klavyede RGB arka aydınlatma kullanılıyor. Böylelikle kullanıcılar klavyenin dört farklı bölümünde farklı renkler görebiliyor. Bu teknoloji bazı üst sınıf bilgisayarlardaki her tuşa özel arka aydınlatma kadar gelişmiş olmasa da, görsel açıdan ortaya etkileyici bir tablo çıkarıyor.

Klavyede yazı yazmak oldukça rahat. Kısa ve kalın tuşlar, tatmin edici bir basış süresi sunuyor. Bunun oyunlarda en yüksek hızı arayan oyuncular için pek iyi bir nitelik olmadığı söylenebilir. Yine de, yazı konusunda bu durum işleri önemli ölçüde kolaylaştırıyor.

Asus ROG Strix GL553VD inceleme: İzleme Dörtgeni

Asus ROG Strix GL553VD’de Microsoft Precision sertifikalı bir izleme dörtgeni bulunuyor. Bu da izleme dörtgeninin çok parmakla yapılan hareketleri algılayabileceği anlamına geliyor.

Yüksek bir tepkisellik seviyesine sahip olan izleme dörtgeni sayesinde Asus ROG Strix GL553VD, sınıfındaki rakiplerine karşı avantaj kazanıyor.

İzleme dörtgeni, dokunuşların ardından içe biraz fazla gömülüyormuş gibi bir hissiyat oluşturuyor. Bunun zaman zaman rahatsızlığa yol açması muhtemel görünüyor. Yine de, yüksek tepkisellik seviyesi diğer dezavantajları görmezden gelmeyi mümkün kılıyor.

Asus ROG Strix GL553VD inceleme: Ekran

Asus ROG Strix GL553VD, 15.6 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. 1080p çözünürlüklü IPS panel, canlı ve makul seviyede bir parlaklık sunuyor. Dizüstü bilgisayar görüntü zamanları konusunda rakiplerinin gerisinde kalsa da, renk doğruluğu ve kontrast ile bu açığını kapatmayı başarıyor.

Muhteşem siyah seviyeleri sunan ekran, hem AdobeRGB hem de sRGB renk gamlarını oldukça iyi bir şekilde kapsıyor. Dizüstü bilgisayar hem medya içeriklerini hem oyunları hem de diğer unsurları mükemmele yakın bir seviyede görüntülüyor.

Dizüstü bilgisayar karanlık bir odada kullanıldığında medya içerikleri oldukça etkileyici görünüyor. Biraz yaklaşıldığında mat ekran biraz grenli görünüyor. Özellikle beyaz arka planlarda bu grenler daha iyi fark ediliyor. Ancak normal mesafelerde mat kaplama pürüzsüz görünüyor ve ekrana bakanları hiçbir şekilde etkilemiyor.

Mat kaplama sayesinde Asus ROG Strix GL553VD’i açık havada kullanmak kolaylaşıyor. Ekranın parlaklık seviyesi biraz düşük olsa da, kapalı havalarda yazıları ve resimleri görme konusunda herhangi bir problem yaşanmıyor. Ancak güneşli havalarda bazen ekranı görmek zorlaşabiliyor.

Asus ROG Strix GL553VD inceleme: Donanım ve Performans

Asus ROG Strix GL553VD için farklı donanım seçenekleri sunuluyor. Ancak bu seçenekler arasında temel farkı işlemci oluşturuyor. Test merkezimize gelen modelde 2.8 GHz Intel Core i7 işlemci bulunuyor. İşlemcinin çalışma hızı 3.8 GHz’ye kadar yükselebiliyor. Bu işlemciye 16GB DDR4 RAM eşlik ediyor. Depolama konusunda 1 TB sabit diski 256 GB SATA3 SSD destekliyor. Görüntü konusunda yükü ise 4 GB DDR5 RAM’e sahip Nvidia GTX1050Ti grafik işlemcisi çekiyor.

Dizüstü bilgisayarın Geekbench 4 testinde aldığı sonuçlar ise oldukça etkileyici. Tek çekirdekte 3881 puan alan dizüstü bilgisayar, çok çekirdekte de 12318 puana ulaşıyor. Günlük görevleri yerine getirme konusunda hiçbir sıkıntı yaşamayan Asus ROG Strix GL553VD, fotoğraf ve video düzenleme görevlerinin altından da rahatlıkla kalkıyor.

Bilgisayar oyun performansıyla da kendisini kanıtlıyor. Ekran ayarlarının en üst seviyede olduğu kimi oyunlarda bile oyunculara pürüzsüz bir deneyim sunmayı başaran dizüstü bilgisayar, standart seviye olarak nitelenebilecek oyunlarda ise neredeyse hiç takılmıyor.

Dizüstü bilgisayarın sol tarafında bulunan fanı biraz gürültülü çalışıyor. Özellikle sürekli olarak bir işlemin yapıldığı senaryolarda bu gürültü daha net biçimde fark ediliyor. Gürültünün yüksekliği, oyuna veya izlenen medya içeriğine daha iyi konsantre olabilmek adına kulaklık takma ihtiyacının hissedilmesine yol açabiliyor.

Ancak yüksek gürültü sorununun sadece Asus ROG Strix GL553VD’ye özgü olmadığını ve başka oyun bilgisayarlarında da gözlemlendiğini belirtmek gerekiyor.

Asus ROG Strix GL553VD inceleme: Yazılım

Asus ROG Strix GL553VD, Windows 10 Home yüklü olarak geliyor. Dolayısıyla bu işletim sisteminin standart parçalarını Asus ROG Strix GL553VD’de bulmak da mümkün oluyor. Ancak ROG markası altındaki diğer bilgisayarlarda olduğu gibi, Asus ROG Strix GL553VD’de de bazı özel yazılımlar yer alıyor.

Bu yazılımlardan biri olan Asus’un ROG Gaming Center uygulaması, dizüstü bilgisayar için bir tür kontrol paneli işlevi görüyor. Bu uygulamaya klavyenin sağ üst kısmında yer alan özel tuş sayesinde hızlı biçimde erişilebiliyor. ROG Gaming Center uygulaması ile cihazın mevcut sistem bilgilerine, depolama alanı durumuna ve RAM kullanımına ilişkin verilere ulaşılabiliyor. Buna ek olarak, oyun profillerinin seçimi de Gaming Center üzerinden gerçekleştiriliyor.

ROG Gaming Center ile Asus ROG Strix GL553VD’nin ses ve oyun kumandası ayarları da kişiselleştirilebiliyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde fanın çalışma hızını da bu panel üzerinden ayarlayabiliyor. Asus’un Splendid teknolojisinin özelleştirilmesi için de Gaming Center kullanılıyor. Splendid teknolojisi ile ekranın ayarları kişisel tercihlere göre düzenlenebiliyor. Dileyen kullanıcılar ön ayarlı olarak oluşturulan profillerden birisini de seçebiliyor.

asus rog strix gl553vd incelemeKlavyenin birbirinden farklı renklerle aydınlatılabilmesi de Asus ROG Strix GL553VD’nin en dikkat çekici yönleri arasında yer alıyor. Klavyenin ışıklarının ayarlanması ROG Aura Core isimli uygulama üzerinden gerçekleştiriliyor.

Bu uygulama üzerinden kullanıcılar önceden ayarlanmış renk profillerini seçebiliyor ve diledikleri takdirde bu mod üzerinde kişiselleştirme yapabiliyor. Buna ek olarak, klavyedeki tuşların parlaklık seviyesi de bu uygulama üzerinden ayarlanıyor.

Asus ROG Strix GL553VD inceleme: Ses

Asus ROG Strix GL553VD’nin yerleşik hoparlörleri orta ses seviyesinde müzik dinlemek için oldukça yeterli. Diyalogların yoğun olduğu medya içeriklerini tüketirken de hoparlörün performansı herhangi bir sıkıntı yaratmıyor.

Ancak Asus ROG Strix GL553VD’nin bir oyun bilgisayarı olduğunu unutmamak gerekiyor. Hoparlörler oyunları daha zevkli ve kapsayıcı yapmak için yeterli etkiyi yaratmıyor. Bu da oyunlara iyice odaklanmak için bir oyun kulaklığına ihtiyaç duyulmasına neden oluyor.

Asus ROG Strix GL553VD inceleme: Pil

Oyun bilgisayarları genel itibarıyla pil ömrü konusunda pek tatmin edici bir performans sunmuyor. Asus ROG Strix GL553VD de bu konuda bir istisna oluşturmuyor.

Gerçekleştirilen pil testlerinde Asus ROG Strix GL553VD’in genellikle 4 saatin biraz üzerinde bir kullanım süresi sunduğu görülüyor. Bu süre piyasadaki dizüstü oyun bilgisayarlarının bir kısmının sunduğundan daha uzun olsa da, üst segmentte konumlanan Dell Inspiron 15 7000 Gaming gibi cihazların gerisinde kalıyor. Oyun bilgisayarının uzun bir pil ömrüne sahip olmasını isteyenlerin biraz daha yüksek bir meblağ ödemeyi gözden çıkarması gerekiyor.

Asus ROG Strix GL553VD inceleme: Sonuç

Dizüstü bilgisayar alırken öncelikli amacı oyun oynamak olanlara sunulan seçeneklerin sayısı sürekli artıyor. Asus ROG Strix GL553VD de bu kalabalık havuzdaki dikkate değer cihazlar arasında bulunuyor.

Öncelikli olarak test ettiğimiz modeldeki konfigürasyonun da etkisiyle dizüstü bilgisayarın yüksek bir performans sergilemeyi başardığını belirtmek gerekiyor. Oyunlar konusunda kullanıcıları yolda bırakmayan bilgisayar, çizgisini günlük görevlerde veya yüksek kas gücü isteyen işlerde de koruyor.

Oyun bilgisayarı tasarım konusunda çok iddialı olmasa da, Asus ROG Strix GL553VD görsellik konusunda sınıfı geçmeyi başarıyor. RGB aydınlatmalı klavye görselliğe önemli bir katkı sağlarken, kasaya yapılan turuncu dokunuşlar da göze hoş geliyor. Dizüstü bilgisayarın ekranının görüntü kalitesi de yüksek not alıyor.

Çalışırken biraz fazla ses çıkarması ise Asus ROG Strix GL553VD’nin en büyük sorunu olarak nitelenebilir. Bu durum bilgisayarı bir kulaklık ile beraber kullanmayı neredeyse zorunluluk hâline getiriyor. Pil ömrünün çok fazla uzun olmaması da sorunlar arasında gösterilebilir. Ancak bunun pek çok oyun bilgisayarıda gözlemlenen bir sorun olduğunu söylemek gerekiyor. Asus ROG Strix GL553VD, genel performansıyla dikkate değer dizüstü oyun bilgisayarları arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER