Teknoloji

Instagram kurucularının yeni haber uygulaması tartışmaları canlandırıyor

artifact

Instagram’ın kurucuları tarafından geliştirilmiş olan Artifact haber toplama uygulaması, son güncellemeyle birlikte sosyal özelliklere kavuştu. Kullanıcılar artık profiller oluşturabilir ve uygulamadaki herhangi bir makaleye yorum yapabilirler.

Reddit’ten ilham alan Artifact, kullanıcıların birbirlerinin yorumlarını beğenip beğenmeme imkanı sağlayarak, yorumcuların itibar puanlarına etki eder ve tartışmaların düzenlenmesine yardımcı olur. Uygulama aynı zamanda yapay zeka kullanarak moderasyon sağlıyor.

Artifact, itibar puanının “topluluktan kazanılan güveni temsil ettiğini ve insanların görüşlerini değerlendirmeye yardımcı olduğunu, aynı zamanda kötü davranışları elemekte fayda sağladığını” belirtiyor. Güncellemeyle ilgili bir blog yazısına göre hedef, herkesin katılmaktan cesaret aldığı olumlu bir topluluk oluşturmaktır. Uygulama, yorumlarınızın beğenilip beğenilmediğini size bildirecek. Ayrıca kişi listenizdeki kişilerin okudukları şeyler hakkında yorum yaptığında da bilgilendirileceksiniz.

Makalelere yorum yapmak için, isteğe bağlı olarak bir profile ihtiyacınız olacaktır. Profiller, fotoğrafınızı ve biyografinizi içerebilir; her ikisini de eklemek, itibarınızı artırabilir. Bir profil oluşturmak için doğrulanmış bir telefon numarası sağlamanız gerekiyor. Başka bir cihaza geçmek ve Artifact geçmişinizi ve tercihlerinizi korumak istiyorsanız, yine bir telefon numarasına ihtiyaç duyacaksınız.

İlginizi çekebilir

Instagram kurucuları Kevin Systrom ve Mike Krieger, Artifact’ı ocak ayında tanıtmıştı. Uygulama, yapay zekâ kullanarak haberleri derliyor ve sizin okumak isteyeceğinizi düşündüğü içerikleri sunuyor. Systrom, bir Artifact yorumunda “Güçlü ve büyüyen bir topluluğumuz var ve bazen en önemli sesler asla röportaj yapılmıyor veya alıntılanmıyor. Bu tartışmalar, herkesin katılıp sesini duyurabilmesi için bir fırsat sunuyor.” demişti.

İlginç bir şekilde, Artifact’ın gerçek sosyal bileşenlere kavuştuğu gün Substack, Twitter benzeri Notlar özelliğini sunuyor. Bu iki görece yeni oyuncu, kendi alanlarında kurulu sosyal medya platformlarına karşı rekabet etmeye çalışıyorlar.

artifact

Artifact uygulamasının sosyal özellikleri, kullanıcıların karşılaştıkları haberlere daha fazla dahil olmasını sağlayarak, okuyucuların görüşlerini paylaşmalarına ve tartışmalara katılmalarına olanak tanıyor. Bu özellikler sayesinde, Artifact kullanıcıları haber okuma deneyimlerini daha etkileşimli hale getirebilir ve aynı zamanda fikirlerini daha geniş bir toplulukla paylaşabilirler.

Artifact ve Substack gibi platformlar, sosyal medya devlerine meydan okuyarak, bilgi ve haber paylaşımı alanında yenilikçi ve kullanıcı dostu alternatifler sunmayı amaçlıyor. Bu tür girişimler, sosyal medya dünyasında daha sağlıklı ve etkileşimli bir alan yaratma potansiyeline sahip olabilir. İlerleyen dönemlerde, bu uygulamaların daha fazla sosyal özellik ve yenilik sunarak, sosyal medya düzenine nasıl etki edeceğini gözlemlemek ilginç olacaktır.

İLGİLİ HABERLER