Teknoloji

Arm ucuz ve esnek plastik çiplerle yeni bir Nesnelerin İnterneti’ne kapı açıyor

arm plasticarm
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Mikroçipler şu anda çamaşır makinelerinden elektrik direklerine kadar her şeyde karşımıza çıkıyor. Yakındaysa devrelerin plastik, kağıt ve kumaş üzerine kuruş fiyatına basılması devri başlayacak. Bu hafta içinde Arm şirket, PlasticARM adlı yeni bir plastik tabanlı mikroçip prototipini tanıttı ve teknolojisiyle tam da bahsettiğimizi vadediyor.

Aslında bu gördüğümüz ilk esnek çip değil ama en karmaşık olanı olarak nitelendirilebilir. PlasticARM, 32-bit Cortex-M0 CPU’nun (Arm’ın Cortex-M ailesindeki en ucuz ve en basit işlemci çekirdeği) yanı sıra 456 bayt ROM ve 128 bayt RAM içeriyor. Ayrıca Arm’ın, önceki plastik tabanlı çipten en az 12 kat daha fazla olduğunu söylediği şekilde, 18 binden fazla lojik devre kapısından oluşuyor.

Çip, esnek elektronik sistemler üreticisi PragmatIC ile koordineli olarak tasarlandı. Şirketin tasarımcılarının Nature‘da yayınlanan bir makalede açıkladığı gibi, henüz silikon tabanlı tasarımlarla aynı işlevselliğe sahip değil. Örneğin Arm’ın araştırmacıları, şu anda yalnızca üretim sırasında devrelerine kablolu olarak bağlanmış bir üçlü test programını çalıştırabildiğini söylüyor. Ancak yeni kodun yüklenmesine izin verecek gelecekteki sürümler üzerinde çalışmalar yapılıyor.

plasticarm

PlasticARM ve benzeri yongaları bu kadar özel yapan şey ise esnek bileşenlerin kullanılması. Bu önümüzdeki örnekte ise metal oksit ince film transistörleri veya TFT’ler kullanılıyor. Bunlar, kırılgan silikon alt tabakalara dayalı işlemcilerin aksine, bozulmadan bükülebiliyor ve esneyen yüzeylere basılabiliyor. Bu, işlemcileri plastik ve kağıt gibi malzemelere ucuza yazdırmayı mümkün kılıyor.

Arm’ın araştırmacılarının makalelerinde açıkladıkları gibi bu, mikroçiplerin bugünlerde gereksiz gibi görünen her türlü kullanım alanına girmesine izin verecektir. Örneğin her süt şişesine, son kullanma tarihlerinin yerine bozulmayı tespit eden çipler yazdırabilirsiniz. Arm, “önümüzdeki on yılda bir trilyondan fazla cansız nesneye” entegre edilmiş çiplerle yeni bir “Nesnelerin İnterneti”nin oluşturulacağını söylüyor.

Yine de, plastik tabanlı yongaların büyük dezavantajları var ve kısa vadede kesinlikle silikon işlemcilerin yerini almayacak. Bunlar henüz enerji tüketimi, yoğunluk ve performans açısından çok verimsizler. Örneğin, PlasticARM 21 miliwatt güç tüketiyor, ancak bunun yüzde 99’u temelde boşa harcanıyor, yalnızca yüzde 1’i hesaplama için kullanılıyor. Ayrıca çip 59.2 milimetrekare ile nispeten büyük bir alana sahip. AnandTech tarafından belirtildiği gibi bu, silikon tabanlı Cortex M0 işlemcinin yaklaşık 1500 katı boyutundadır.

Arm araştırma mühendisi James Myers’ın New Scientist’e belirttiği gibi: “Hızlı olmayacak, enerji açısından verimli olmayacak, ancak raf ömrünü izlemek için marul üzerine koyacaksam, fikir bu.”

İLGİLİ HABERLER