Teknoloji

Arm için Windows 10 sürümünde x64 öykünmesi kalkıyor

microsoft surface pro x

Microsoft, Windows 10’da Arm için x64 öykünmesini yaklaşık bir yıl önce test etmeye başlamıştı, ancak şirket şimdi bu özelliği Windows 11 ile sınırlandırıyor. Planlanan özellik, Arm ile çalışan makineler için derlenmemiş x64 uygulamalarının çalışmasına izin vererek, Surface Pro X gibi aygıtıların daha fazla uygulamaya erişmesine olanak sağlayacak.

Salı günü yayınlanan bir Microsoft blog paylaşımında, “Windows için x64 öykünmesi artık Windows 11’de genel kullanıma sunuldu” ifadesi yer aldı. “Bunu deneyimlemek isteyenler için, Windows 11 on Arm çalıştıran bir bilgisayar gereklidir.”

Bu, özelliği Windows 10’da test ettiyseniz, artık gelecekteki işletim sistemi güncellemelerinde yer almayacağı anlamına geliyor. Bunun yerine Surface Pro X gibi bir cihazı Windows 11’e yükseltmek gerekecek.

Microsoft, 14 Ekim 2025’e kadar Arm işlemcili sistem üzerinde Windows 10 kullanan müşterileri desteklemeye” devam edeceğini söylüyor, ancak x64 uygulama öykünmesinin olmaması, Qualcomm destekli donanımdaki pek çok kişiyi kesinlikle Windows 11’e geçmeye zorlayacaktır.

Microsoft, Windows 10 Arm versiyonunda x64 öykünmesini neden bırakmaya karar verdiğini ayrıntılı olarak açıklamadı. Ancak şirket, Windows 11’in dağıtımını şirketin önceden tahmin ettiğinden daha hızlı hızlandırdığını da kaydediyor. Bu, ücretsiz yükseltme için daha da fazla cihazın uygun olacağı ve daha fazla Arm işlemcili cihazın olacağı anlamına gelebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER